Svet

Protesti u Izraelu: Beni Ganc pozvao na održavanje vanrednih izbora u septembru

Ankete pokazuju da je Ganc, ukoliko dođe do izbora, favorit da preuzme funkciju premijera od Netanjahua
Protesti u Izraelu: Beni Ganc pozvao na održavanje vanrednih izbora u septembru© AP Photo/Ohad Zwigenberg

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc pozvao je na nacionalne izbore u septembru, u trenutku kada se zbog rata u Gazi vlada premijera Benjamina Netanjahua suočava sa pritiscima u zemlji i u inostranstvu.

"Moramo se dogovoriti o datumu izbora u septembru, u susret prvoj godini rata ako hoćete. Određivanje takvog datuma omogućiće nam da nastavimo sa vojnim naporima istovremeno signalizirajući građanima Izraela da želimo da obnovimo njihovo poverenje u nas", rekao je Ganc, prenosi Rojters.

Hiljade Izraelaca izlaze redovno na ulice tražeći nove izbore, uz brojne kritike Netanjahua i ljutnje zbog postupanja njegove vlade u pregovorima o oslobađanju 134 izraelska taoca koje Hamas drži u Gazi šest meseci od izbijanja rata.

Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom, više je puta isključio raspisivanje vanrednih izbora.

Istraživanja javnog mnjenja sugerišu da bi Netanjahu izgubio na izborima, a on je nedavno izjavio da bi raspisivanje izbore usred rata "bilo nagrada za Hamas".

Njegova stranka Likud je saopštila da bi Ganc usred rata morao da prestane da se bavi politikantstvom.

"Izbori bi sada doneli zastoj, podele, naštetili bi borbama u Rafi i zadali bi fatalan udarac šansama za dogovor o taocima", saopšteno je iz Likuda.

Ganc, bivši izraelski general, pridružio se Netanjahuovoj vladi u prvim danima rata demonstrirajući političko jedinstvo tokom krize.

Ankete pokazuju da bi njegova stranka bila najuspešnija na izborima, a on favorit da preuzme funkciju premijera.

Netanijahu je obećao da će vratiti taoce kući, kao i da će uništiti Hamas, ali nejasno je kako bi Izrael to mogao da učini, dok stručnjaci sumnjaju da je to uopšte moguće.

Prema podacima zdravstvenih vlasti u Pojasu Gaze, u neumoljivim izraelskim vazdušnim, kopnenim i pomorskim napadima ubijeno je više od 32.000 Palestinaca, a cela palestinska enklava je doživela humanitarnu katastrofu.

image