Svet

UAE otkazali gostoprimstvo američkim avionima: SAD našle novu bazu da gađaju Irak i Jemen

Sjedinjene Države takođe razmatraju mogućnost udara na ciljeve na Bliskom istoku iz Džibutija u istočnoj Africi, piše "Volstrit džornal"
UAE otkazali gostoprimstvo američkim avionima: SAD našle novu bazu da gađaju Irak i Jemen© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Sjedinjene Države prebacuju borbene avione i bespilotne letelice u Katar nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli dozvolu američkim avionima da iz te zemlje gađaju ciljeve u Jemenu i Iraku, piše "Volstrit džornal , pozivajući se na američke zvaničnike.

"U februaru su Ujedinjeni Arapski Emirati obavestili Sjedinjene Države da više neće dozvoliti američkim vojnim avionima i bespilotnim letelicama stacioniranim u vazduhoplovnoj bazi El Dafra u Abu Dabiju da izvode udare u Jemenu i Iraku vazduhoplovnu bazu El-Udeid u Kataru", piše publikacija.

Napominje se da su Emirati doneli ovu odluku iz straha da ne budu podvrgnuti uzvratnim udarima Jemena ili Iraka zbog pomoći američkoj vojsci. Zvaničnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potvrdio je izdanju da su ograničenja za borbene letove usvojena na osnovu pitanja "samoodbrane".

Takođe, prema njegovim rečima, odluka je doneta i zbog toga što SAD "ne žure da preduzmu mere za zaštitu UAE" posle napada na njihovu teritoriju 2022. godine.

Pored toga, izdanje prenosi, pozivajući se na obaveštajne izvor, da su se poslednjih dana SAD i Katar dogovorili da prebace borbene avione, izviđačke avione i dronove u vazdušnu bazu El-Udeid.

Prema pisanju "Volstrit džornala", pozivajući se na američke zvaničnike, Sjedinjene Države takođe razmatraju mogućnost udara na ciljeve na Bliskom istoku iz Džibutija u istočnoj Africi.

SAD i Velika Britanija od sredine januara gađaju položaje Ansar Alaha (Huti) u Jemenu, pod izgovorom pretnje na slobodu plovidbe u Crvenom moru.

Mohamed Ali El Huti, član Vrhovnog političkog saveta Ansar Alaha, nazvao je napade terorističkim varvarstvom i namernom i neopravdanom agresijom.

image