Svet

Bivši član Pentagona: Rusija ima najbolje sisteme za elektronsko ratovanje

Američki ekspert navodi da je impresioniran koliko su se brzo jedinice ruske vojske opremljene ovim sistemima prilagodile novom zapadnom naoružanju isporučenom Ukrajini
Bivši član Pentagona: Rusija ima najbolje sisteme za elektronsko ratovanjewww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Oružane snage Ruske Federacije opremljene su najefikasnijim sistemima za elektronsko ratovanje na svetu, smatra bivši član američkog Ministarstva odbrane i stručnjak za elektronsko ratovanje Dejvid T. Pajn.

"Rusija ima najefikasnije sisteme za elektronsko ratovanje na svetu - sa najvećim dometom i najjačim ometačima GPS i radio frekvencija - od svih država", izjavio je Pajn za časopis "Militari voč".

On navodi da je impresioniran koliko su se brzo jedinice ruske vojske opremljene ovim sistemima prilagodile novom zapadnom naoružanju isporučenom Ukrajini.

Prema njegovim rečima, 90 odsto vođenih raketa i dronova američke proizvodnje u operativnoj upotrebi ukrajinske vojske, uključujući i one lansirane uz pomoć HIMARS-a, nije u stanju da pogodi svoj cilj, što je najbolji dokaz efikasnosti ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Podsećanja radi, zapadni mediji su u više navrata pisali o ovoj temi, pa je tako "Vašington post" pre nekoliko dana objavio tekst u kome se navodi da je Rusija učinila neefikasnim gotovo sve vođene projektile američke proizvodnje.

Sa druge strane, "Njujork tajms" je 24. maja preneo svedočenje pripadnika 92. jurišne brigade koji su govorili o nemogućnosti da koriste satelitsku komunikaciju putem "Starlinka", upravo zbog ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

image