Svet

Načelnik generalštaba britanske vojske: 80 odsto dronova pada zbog ruskog elektronskog ratovanja

Britanski oficir je ovo izjavio tokom okruglog stola u organizaciji "Centra za međunarodne i strateške studije", u kojoj je Sanders učestvovao zajedno sa komandantima kopnenih snaga američke vojske generalom Rendijem A. Džordžom i australijske vojske generalom-potpukovnikom Sajmonom Stjuartom
Načelnik generalštaba britanske vojske: 80 odsto dronova pada zbog ruskog elektronskog ratovanjaGetty © Laurel Chor/SOPA Images/LightRocket

Načelnik generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije general Patrik Sanders, izjavio je da su se ukrajinski dronovi pokazali kao nemoćni, usled dejstva ruskih sistema za elektronsko ratovanje. 

Britanski oficir je ovo izjavio tokom okruglog stola u organizaciji "Centra za međunarodne i strateške studije", u kojoj je učestvovao zajedno sa komandantima kopnenih snaga američke vojske generalom Rendijem A. Džordžom i australijske vojske generalom-potpukovnikom Simonom Stjuartom.

"Najrevolucionarniji aspekt ovog sukoba (u Ukrajini), koji se može nazvati 'kambrijskom eksplozijom', jeste nagla pojava autonomnih (besposadnih) sistema u velikim količinama. Ipak nisu svi takvi sistemi efikasni, tako je u skorašnjem periodu zabeleženo da 80 odsto (ukrajinskih) dronova nije u stanju da prodre zbog elektromagnetnog okruženja i efikasnosti ruskih sistema za elektronsko ratovanje", rekao je Sanders. 

Podsećanja radi, ruska vojska je tokom SVO koristila i testirala niz sistema za ometanje različitih vrsta besposadnih vazduhoplova, poput "krasuhe", "sinice" i "repelenta".

image