Svet

Polovina poljske ostala bez Dži-Pi-Es signala: Ruski sistemi za elektronsko ratovanje rade punom parom

Pretpostavlja se da je prekid u radu satelitske navigacije izazvan testiranjem ruskih sistema za elektronsko ratovanje u Kaljiningradu
Polovina poljske ostala bez Dži-Pi-Es signala: Ruski sistemi za elektronsko ratovanje rade punom parom© Vitaly V. Kuzmin/CC-BY-SA-4.0

U poljskim medijima pojavile su se informacije da je u većem delu države, kao i u Suvalki koridoru tokom dana zabeležen nestanak Dži-Pi-Es signala.

Pretpostavlja se da je prekid u radu satelitske navigacije izazvan testiranjem ruskih sistema za elektronsko ratovanje u Kaljiningradu, a kako se pokazalo više od polovine Poljske i Suvalki koridor, koji inače važe za mesta od izuzetne strateške važnosti za NATO, ostalo je bez signala.

Kako navode mediji iz Poljske, ovaj slučaj je daleko od izolovanog, jer su se slični problemi dešavali i u prošlosti, kada je satelitska navigacija ometana u Estoniji i Finskoj.

Prema portalu "Sajber difens 24", obim i intenzitet poslednjeg zabeleženog ometanja odgovaraju kapacitetima ruskih sistema za elektronsko ratovanje raspoređenim u Kaljiningradskoj oblasti.

Ovo je ozbiljan udarac za NATO, jer već dugo vremena postoji strah o mogućem napadu ruskih snaga preko Suvalki koridora radi povezivanja Kaljiningrada i Belorusije i odsecanja Baltičkih zemalja od ostatka Alijanse. Stoga bi potpuni prekid Dži-Pi-Es signala onemogućio pravovremeno reagovanje NATO-a i omogućio ruskim trupama da "neopaženo" sprovedu ofanzivna dejstva.

Takođe, važno je naglasiti da ruske snage slične sisteme intenzivno koriste u zoni SVO, pa su zahvaljujući njima uspeli da "zaslepe" američke "avakse" i obore na desetine turskih "bajraktara".

image