Rusija

"Njujork tajms": Kako su Rusi postali gospodari elektronskog ratovanja

Rusija je preuzela dominaciju kada je reč o korišćenju dronova na bojnom polju
"Njujork tajms": Kako su Rusi postali gospodari elektronskog ratovanja© Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Dronovi su postali ključno oružje ukrajinskog sukoba, ali ruske mogućnosti elektronskog ratovanja i nedostatak koordinacije između ukrajinskih trupa, dovode Ukrajinu u nepovoljan položaj pred neprijateljem, piše "Njujork tajms".

Ukrajinci su se neko vreme dobro snalazili sa samodetonirajućim dronovima koje su koristili kao domaće projektile i činilo se da su pronašli efikasnu alternativu artiljerijskim granatama.

Međutim, sada Oružane snage Ukrajine imaju više neuspešnih nego uspešnih dana na bojnom polju, budući da su, nakon godina usavršavanja svojih sposobnosti, sposobnosti ruske vojske za elektronsko ratovanje postale jedno od njenih najstrašnijih oružja.

"Ukrajinski dronovi korišćeni kao vođeni projektili, bili su efikasni u napadima na ruske rovove i vozila, a dragocena artiljerijska municija bila je rezervisana za odbijanje ruskih kopnenih napada. Ali ruska vojska je od tada poboljšala svoje mogućnosti ometanja i koristi loše vremenske prilike u svoju korist, napredujući čak i po magli i kiši kada dronovi imaju poteškoća u letenju", ukazuje list.

Nedostatak šire komandne strukture sposobne da koordinira jedinice bespilotnih letelica širom linije fronta često dovodi do konfuzije među ukrajinskim trupama. Ukrajinski operateri dronova ponekad potpuno gube vezu sa svojim letelicama. 

Rusija trenutno ima više opreme za elektronsko ratovanje, a ova tehnika, kako  objašnjava "Njujork tajms", sposobna je da potisne ukrajinske signale, radeći na istim frekvencijama i sa većom snagom. Pored toga, ruske trupe takođe pokazuju bolju koordinaciju između svojih jedinica od ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinski vojnici, komandanti i vojni analitičari rekli su "Njujork tajmsu" da ruski sistemi elektronskog ratovanja vrše pritisak na ionako ograničene isporuke dronova ukrajinskih Oružanih snaga, i prete da ovu ključnu komponentu ukrajinskog arsenala stave van upotrebe, u trenutku dok Rusija počinje da masivno proizvodi bespilotne letelice.

image