Svet

Bruklinski muzej kao mesto okršaja: U Njujorku uhapšena 34 propalestinska demonstranata

Prijavljeno je i oštećenje umetničkih dela i uznemiravanje osoblja, zbog čega se razmatraju i optužnice
Bruklinski muzej kao mesto okršaja: U Njujorku uhapšena 34 propalestinska demonstranata© AP Photo/Andres Kudacki/Tanjug

Policija Njujorka saopštila je danas da je u privela 34 osobe nakon propalestinskog protesta u Bruklinskom muzeju, u kojem je prijavljeno oštećenje  umetničkih dela i uznemiravanje bezbednosnog osoblja od strane demonstranata.

AP navodi da se razmatraju i optužnice.

Stotine demonstranata nagrnulo je u petak popodne na muzej, gde su u predvorju postavili šatore i razvili transparent na kojem je pisalo "Slobodna Palestina" sa krova zgrade pre nego što je policija ušla da ih privede.

Njujorški policajci primenili su silu prema pojedinim demonstrantima tokom tuče koja je izbila u masi ispred muzeja, a pojedinci su gađali policajce plastičnim flašama i uzvikivali uvrede, prenosi AP.

Drugi demonstranti držali su transparente, mahali palestinskim zastavama i skandirali na stepenicama muzeja.

Organizatori su pozvali pristalice da "deokupiraju" muzej, uz obrazloženje da žele da preuzmu zgradu dok zvaničnici "ne otkriju i oduzmu" sve investicije povezane sa izraelskom agresijom u Pojasu Gaze.

Jedna od grupa koja je učestvovala na protestu saopštila je na društvenim mrežama da je njihova predvodnica Nadin Kisvani namerno targetirana i nasilno uhapšena.

Od početka izraelskog rata u Gazi, u Njujorku je do sada organizovano stotine uličnih demonstracija.

image