Svet

Otkriven misteriozni tunel ispod sinagoge u Bruklinu: Izbio okršaj policije i vernika

Oni koji odobravaju prokopavanje podzemnog prolaza tvrde da samo sprovode plan proširenja, koji je svojevremeno predložio bivši vođa pokreta "Čabad" rabin i navodni jevrejski mesija Menahem Mendel Šnerson
Otkriven misteriozni tunel ispod sinagoge u Bruklinu: Izbio okršaj policije i vernikaGetty © Chris Hondros

Istorijska sinagoga u Bruklinu, koja predstavlja centar uticajnog jevrejskog hasidskog pokreta "Čabad Lubevič", oštećena je ove nedelje u sukobu policije i vernika, koji je izazvalo otkrivanje tajnog tunela u objektu, prenosi "Asošiejted pres".

Sedište pokreta "Čabad Lubevič" u Kraun Hajtsu se smatra za kultno mesto judaizma, koje svake godine prima na hiljade posetilaca, uključujući i verske vođe i studente iz inostranstva. Gotička fasada sinagoge je prepoznatljiva u jevrejskoj zajednici širom sveta i inspirisala je zidanje desetina replika.

U utorak je sinagoga okružena policijskim barikadama, a službenici zaduženi za bezbednost zgrada u Njujorku su proveravali da li je tunel, iskopan bez dozvole, prouzrokovao ozbiljniju štetu na sinagogi.

Zvaničnici su saopštili da je podzemni prolaz izgrađen nedavno i u tajnosti. Tačna namena i poreklo tunela postali su predmet rasprava.

Kako je izjavio portparol "Čabada" Moti Seligson, veruje se da tunel započinje u podrumu prazne stambene zgrade nedaleko od sinagoge i da prolazi ispod niza kancelarija i sala.

Selingson je izgradnju tunela okarakterisao kao čin vandalizma, koji je počinila grupa zavedenih mladih ljudi, osuđujući "ekstremiste koji su probili zid sinagoge i vandalizovali svetilište."

Oni koji odobravaju prokopavanje prolaza izjavili su da samo sprovode "plan proširenja", koji je svojevremeno predložio bivši šef pokreta "Čabad" rabin Menahem Mendel Šnerson.

Šnerson je vodio pokret "Čabad Lubevič" duže od četiri decenije, sve do svoje smrti 1994. godine. Pobornici izgradnje tunela tvrde da je podrum sinagoge zahtevao proširenje. Pripadnici pokreta dele uverenje da je Šnerson jevrejski mesija i da je još živ.

"To je ono što želi rabin, ono što svi žele", rekao je 21-godišnji Zalmi Grosman iz Bruklina, dodajući da je izgradnja tunela počela krajem prošle godine.

Lideri "Čabada" nisu saopštili kada je otkriven tajni tunel. Nekoliko vernika tvrdi da se vest o postojanju tunela proteklih nedelja proširila jevrejskom zajednicom.

Tunel je otkriven nakon anonimne dojave, piše "Gardijan", navodno zbog negodovanja komšija. 

U ceo slučaj se uključio i američki desničar Rihard Stroher koji je na društvenoj mreži Iks napisao da su Jevreji živeli ispod njegovog stana.

Situacija je eskalirala u ponedeljak kada su stigle mašine za mešanje cementa kojim je trebalo da se zatpraju ulaz u tunel. Ortodoksni Jevreji su zbog toga pobesneli i rasturili drvene zidove koji su krili ulaze u tajne tunele i zaleteli su se u njih kako bi sprečili da budu zatrpani.

Na snimcima postavljenim na društvenim mrežama vidi se mnoštvo okupljenih, od kojih su neki razbacivali molitvenike. Izgleda je da je jedan policajac upotrebio sprej da rastera okupljene.

Kako je saopštila policija, devetoro ljudi, starih između 19 i 22 godine, uhapšeno je pod optužbama za kriminalno ponašanje, ugrožavanje i ometanje službenih organa. Još troje je optuženo za nasilničko ponašanje. Portparol Odeljenja za građevinarstvo rekao je da nalaze inspekcije treba očekivati u utorak.

Sinagoga je za sada zatvorena.

image