Svet

Nastavljaju se propalestinski protesti u Americi: Vlast preti suspenzijama i hapšenjima

Studentski protesti organizuju se u znak protesta zbog krvoprolića u Gazi
Nastavljaju se propalestinski protesti u Americi: Vlast preti suspenzijama i hapšenjima© Tanjug/AP Photo/Ryan Sun

Policija Los Anđelesa danonoćno rasteruje demonstrante na Univerzitetu Kalifornija, a propalestinskim studentima preti se se suspenzijama, isključenjima i hapšenjima.

Desetine propalestinskih demonstranata su privedene, a jedan profesor je uhapšen. Dodatne policijske jedinice raspoređene su preko noći na razna mesta u kampusu.

Vlasti su naredile demonstrantima da odu, preteći novim hapšenjima.

Kako su ovog vikenda počele ceremonije diplomiranja na koledžima i univerzitetima širom SAD, usred propalestinskih protesta u kampusu, neki veliki univerziteti poput Kolumbije odlučili su ili da otkažu ili izmene svoje glavne ceremonije otvaranja.

Univerzitet Južne Kalifornije bio je prvi koji je otkazao svoju glavnu ceremoniju otvaranja krajem aprila, navodeći kao razlog "nove mere bezbednosti". Kako su se hapšenja odvijala i eskalirala širom kampusa prošle nedelje, drugi univerziteti slede taj primer.

Studenti širom SAD su se okupili i postavili šatore na desetini univerziteta u znak protesta zbog višemesečnog rata u Gazi i pozvali američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji podržava Izrael, da učini više da zaustavi krvoproliće. Oni takođe zahtevaju da se njihove škole oslobode kompanija koje podržavaju izraelsku vladu, kao što su dobavljači oružja.

Izrael i njegove pristalice su neke od univerzitetskih protesta označili kao antisemitske, dok izraelski kritičari kažu da jevrejska država tako pokušava da ućutka opoziciju.

image