Svet

U Ukrajini kriza: Vanredna isključenja struje širom zemlje

S obzirom na to da se Ukrajina suočava sa značajnim nedostatkom električne energije, u poslednje vreme u zemlji, pored redovnih planiranih isključenja, uvode i hitna isključenja struje
U Ukrajini kriza: Vanredna isključenja struje širom zemljeGetty © Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/LightRocket

Širom Ukrajine uvedena su hitna isključenja struje, rekao je generalni direktor najvećeg privatnog investitora u energetsku industriju Ukrajine JASNO Sergej Kovalenko.

Početkom maja, premijer Ukrajine Denis Šmigal je rekao da je zemlja izgubila oko osam gigavata proizvodnje energije i da će za obnovu oštećenih objekata biti potrebno milijardu dolara.

Kompanija "Ukrenergo" je naknadno prijavila da zemlja trpi "značajne nedostatke električne energije", a od sredine maja više puta su uvedeni hitni prekidi u svim regionima, a primenjivana su i planirana isključenja prema rasporedu.

Dan ranije je rusko Ministarstvo odbrane izvestilo da su ruske snage preciznim oružjem dugog dometa izvele udare na energetske objekte u Ukrajini koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa.

Ruska strana je na taj način odgovorila na pokušaje kijevskog režima da ošteti ruske energetske i transportne objekte, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Od oktobra 2022. godine, nakon terorističkog napada kijevskog režima na Krimski most, ruska vojska redovno izvodi raketne napade na energetsku, odbrambenu industriju, vojnu komandu i komunikacione objekte širom Ukrajine.

image