Svet

Nema ko da radi: Nezaposlene Britance obučavaju za "migrantske poslove"

U Britaniji je na snazi kriza nezaposlenosti, a broj onih koji su klasifikovani kao "ekonomski neaktivni", što znači da niti imaju posao niti ga traže, narastao je na 9,25 miliona nakon pandemije
Nema ko da radi: Nezaposlene Britance obučavaju za "migrantske poslove"© Carl Court/Getty Images

Nezaposleni Britanci će biti obučeni da rade poslove koje inače obavljaju radnici iz inostranstva kako bi smanjili migracioni bilans i nezaposlenost u zemlji, rekla je ministarka unutrašnjih poslova u senci Ivet Kuper dok je predstavljala planove laburista kada je u pitanju oslanjanje Britanije na radnu snagu iz inostranstva.

Kuper je rekla za "Telegraf" da će biti pokrenuta nova međuvladina akcija koja ima za cilj obuku nezaposlenih za rad u sektorima poput nege, građevinarstva i inženjeringa, a koji se trenutno u velikoj meri oslanjaju na migrante.

Ona je rekla da trenutni sistem, koji preduzećima obezbeđuje subvencije za zapošljavanje stranih radnika i tako "u osnovi podstiče" poslodavce da zapošljavaju ljude iz inostranstva, a ne da unapređuju domaću radnu snagu.

Smanjenje migracije je ključno pitanje i za laburiste i za konzervativce, pri čemu su obe stranke obećale da će smanjiti razliku između broja doseljenih i broja odseljenih građana nakon što je dostigao rekordnih 745.000 u decembru 2022, što je skoro tri puta više od proseka pre Bregzita.

"NETO migracija se utrostručila pod konzervativcima tokom poslednjih pet godina. Kancelarija za nacionalnu statistiku je bila jasna da su migracije zbog posla najveći uzrok rasta neto migracije. Verujemo da se NETO migracija mora smanjiti", podvukla je Kuper.

Procenjuje se da je ona iznosila iznosila privremenih 672.000 do juna 2023., što je skoro tri puta više od proseka pre Bregzita kada je iznosila od 200.000 do 250.000 godišnje.

Prema predlozima laburista, ojačaće se i uloga Savetodavnog komiteta za migracije koji savetuje Ministarstvo unutrašnjih poslova o tome koja zanimanja su deficitarna i daje preporuke o tome koje vrste viza za strane radnike treba da se izdaju.

Komitet će raditi sa nacionalnim telima za veštine, kao i sa Savetom za industrijsku strategiju, koristeći svoje istraživanje da bi takođe dao preporuke o tome koji su novi kursevi obuke potrebni kako bi se povećao broj britanskih radnika u određenim delatnostima.

Inače, u Britaniji je na snazi kriza nezaposlenosti, a broj onih koji su klasifikovani kao "ekonomski neaktivni", što znači da niti imaju posao niti ga traže, narastao je na 9,25 miliona nakon pandemije.

image