Svet

Nema mesta za migrante: Britanija odobrila kontroverzni zakon o slanju azilanata u Ruandu (VIDEO)

Danas je istorijski trenutak našeg plana da zaustavimo čamce sa migrantima, poručio je britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli
Nema mesta za migrante: Britanija odobrila kontroverzni zakon o slanju azilanata u Ruandu (VIDEO)© Chris J Ratcliffe/Getty Images

Parlament Velike Britanije odobrio je predlog zakona koji predviđa premeštaj tražilaca azila u Ruandu, a očekuje se da će zakon dobiti kraljevsku saglasnost.

Izvori iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da su već identifikovali određene tražioce azila sa slabim pravnim zahtevima da ostanu na britanskoj teritoriji, koji će činiti deo prve grupe koja će biti poslata u Afriku u julu, prenosi "Gardijan".

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli naveo je u video-poruci objavljenoj na Iksu da će zakonodavna inicijativa postati zakon "za nekoliko dana".

"Danas je istorijski trenutak našeg plana da zaustavimo čamce sa migrantima", poručio je Kleverli.

Prema njegovim rečima, program će "sprečiti ljude da zloupotrebljavaju zakon koristeći lažne tvrdnje o ljudskim pravima, kako bi blokirali deportacije, i jasno stavlja do znanja da je parlament Ujedinjenog Kraljevstva suveren, dajući vladi ovlašćenje da odbaci privremene mere blokiranja koje su nametnuli evropski sudovi". 

Naime, plan da se zaustave migranti objavila je britanska vlada u aprilu 2022, na čelu sa tadašnjim premijerom Borisom Džonsonom.

Međutim, prva deportacija ilegalnih imigranata, zakazana za jun iste godine, blokirana je sudskim nalogom Evropskog suda za ljudska prava. 

Predlog zakona je naišao na oštre kritike zagovornika ljudskih prava, a prošlog novembra ga je čak i blokirao britanski Vrhovni sud, koji ga je nazvao "nezakonitom merom".

image
VV inauguration
banner