Svet

(Ne)pristojna ponuda: Britanija nudi novac umesto azila

U Britaniji ima desetine hiljada tražilaca azila kojima je odbijen azil
(Ne)pristojna ponuda: Britanija nudi novac umesto azila© Tanjug/Alberto Pezzali

Migrantima koji su ilegalno stigli u Veliku Britaniju, vlada te zemlje planira da ponudi 3.000 funti (3.836 dolara) ako dobrovoljno pristanu da odu u Ruandu.

Novi plan je odvojen od vladinog prethodnog plana o deportaciji tražilaca azila u Ruandu. 

Britanski Vrhovni sud odlučio je krajem prošle godine da, vladin plan kojim se tražioci azila deportuju u Ruandu, nije zakonit.

Sud je javno odbacio vladin apel protiv ranije presude, da se migranti ne mogu slati u Ruandu, jer ta zemlja ne može da se smatra bezbednom.

Ova presuda je glavni udarac na obećanje premijera te zemlje Rišija Sunaka da će da zaustavi migrante koji dolaze bez dozvole na južne obale Britanije u malim čamcima, pisao je tada Rojters.

Kevin Holinrejk, mlađi ministar za poslovanje, rekao je u sredu da je novi plan dobra upotreba javnog novca, jer je to jeftinije od troškova brige o ljudima u Britaniji kojima je odbijen azil, a koji su još uvek u zemlji.

U Britaniji ima desetine hiljada tražilaca azila kojima je odbijen azil, ali oni ne mogu biti deportovani jer vladi nije dozvoljeno da vrati ljude u ratom razorenu zemlju ili zemlju sa lošim stanjem što se tiče ljudskih prava.

"Tako da, 3.000 funti nije malo novca, ali je svakako manje nego da zadržite ljude u Britaniji kojima je odbijeno pravo na azil", dodao je Holinrejk za El-Bi-Si radio, prenosi Rojters.

Ruanda trenutno ima kapacitet da prihvati nekoliko stotina tražilaca azila godišnje iz Britanije, saopštila je britanska vlada, dodajući da bi kapacitet mogao da se poveća.

Sunak je rekao da želi da prvi letovi za deportaciju krenu u narednih nekoliko meseci - uoči nacionalnih izbora koji se očekuju u drugoj polovini ove godine - kako bi mogao da ispuni obećanje da će "zaustaviti čamce".

image