Svet

Sunak: Zapad bi trebalo da bude odvažniji u zapleni ruske imovine

Britanskom premijeru nisu dovoljne kamate od ruske zaplenjene imovine već traži "legalan" način da sve otuđi
Sunak: Zapad bi trebalo da bude odvažniji u zapleni ruske imovine© Tanjug/Phil Noble/Pool via AP

Zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu trebalo bi da budu odvažnije u konfiskovanju zamrznute ruske imovine u inostranstvu kako bi pomogle Kijevu, smatra premijer Velike Britanije Riši Sunak.

U članku za "Sandej tajms" povodom obeležavanja dve godine od početka sukoba u Ukrajini, Sunak je upozorio da Rusija "i dalje predstavlja najveću pretnju globalnoj bezbednosti".

"Moramo biti odvažniji u vezi sa konfiskacijom stotina milijardi zamrznute ruske imovine. To počinje tako što ćemo zapleniti milijarde kamata koje ta imovina stvara i poslati ih u Ukrajinu. A onda, zajedno sa G7, moramo pronaći legalne načine da oduzmemo sami sredstva i pošaljemo ih i u Ukrajinu", napisao je premijer.

Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara imovine koja pripada Centralnoj banci Rusije od početka Specijalne vojne operacije. 

Velika Britanija i SAD su nedavno zahtevale potpunu zaplenu ovih sredstava kako bi finansirale vladu u Kijevu, dok je Evropska unija bila opreznija, odlučivši se umesto toga za plan zaplene kamata zarađenih od sredstava koja se drže u klirinškoj kući "Euroklir".

EU je zamrznula rezerve ruske centralne banke u vrednosti od 196,6 milijardi evra i ostvarila skoro 4,4 milijarde evra prihoda od toga.

image