Svet

Kako bande u Britaniji zarađuju do 1,8 miliona evra dnevno od prevoženja migranata preko Lamanša

Više od 40.000 migranata stiglo je čamcima u Veliku Britaniju otkako je Riši Sunak postao premijer
Kako bande u Britaniji zarađuju do 1,8 miliona evra dnevno od prevoženja migranata preko LamanšaGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Kriminalne bande u Britaniji zarađuju i do 1,8 miliona evra dnevno od krijumčarenja migranata u čamcima. 

Dana 4. marta, u sedam malih čamaca, na britansku obalu prokrijumčarena je 401 osoba – što je rekord u 2024. godini, piše "Dejli mejl".

U analizi Laburističke partije otkriveno je da, prema francuskoj policiji, prosečna cena koju traže krijumčari od ljudi koji žele da uz njihovu pomoć pređu Lamanš iznosi oko 4.000 funti po osobi, što znači da bi ovi ilegalni migranti platili bandama oko 1,6 miliona funti, odnosno oko 1,8 miliona evra. 

"Kriminalne krijumčarske bande ostvaruju ogroman profit od ovih užasnih poslova", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije u senci Ivet Kuper.

Njena Laburistička partija "ne bi trošila milijarde na foru sa Ruandom", dodala je

"Laburisti bi se obračunali sa krijumčarskim bandama koje upravljaju malim čamcima i organizovali bi prekograničnu policijsku jedinicu koja bi krenula za njima uzvodno i razbila njihov poslovni model", navodi Kuper.

Više od 40.000 migranata dovedeno je u Veliku Britaniju čamcima otkako je Riši Sunak postao premijer, uprkos činjenici da je obećanje da će ih zaustaviti bilo jedno od ključnih na početku njegovog premijerskog mandata.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je: "Ova vlada je posvećena razbijanju poslovnog modela bandi, obezbeđivanju granica i zaustavljanju brodova".

"Preduzeli smo snažne akcije da suzbijemo ove kriminalce, odvratimo migrante od opasnih prelaza i, zajedno sa našim francuskim kolegama, presretnemo brodove", prenosi britanski "Dejli mejl".

Migrantima koji su ilegalno stigli u Veliku Britaniju, vlada te zemlje planira da ponudi 3.000 funti (3.836 dolara) ako dobrovoljno pristanu da odu u Ruandu, ranije je saopšteno.

Britanski Vrhovni sud odlučio je krajem prošle godine da, vladin plan kojim se tražioci azila deportuju u Ruandu, nije zakonit.

image