Magazin

Pet stvari koje će vaši gosti sigurno primetiti kada ih pozovete u vaš dom

"Veliko spremanje" pre dolaska gostiju je mnogima poznata rutina (kao da će, uz druženje sa vama, poći u detaljnu inspekciju higijene vašeg doma), ali nije potrebno da glancate svaku površinu i uklonite svaki "trag života" da bi vaša kuća delovalo ugodno. Dovoljno je da obratite pažnju na sledećih pet stvari i svako okupljanje kod vas će sigurno biti prijatno.
Pet stvari koje će vaši gosti sigurno primetiti kada ih pozovete u vaš dom© Freepik/freepik

Bilo da se radi o ležernom druženju ili otmenoj večeri, biti domaćin može biti stresno (posebno ako imate perfekcionističke sklonosti). Pored hrane i pića, potrebno je obratiti i pažnju na izgled svog doma. Svakako želite da se gosti osećaju prijatno.

Preokupiranost mišlju o tome šta će gosti misliti o vašem prostoru, mnogima umanjuje užitak dočekivanja gostiju, iako nema smisla gubiti vreme i energiju oko stvari u kući koje vašim gostima neće mnogo značiti (na primer, vaš gost sigurno neće zagledati u unutrašnjost mikrotalasne i procenjivati kada ste je poslednji put očistili).

Usmerite energiju ka stvarima koje će gosti zapravo primetiti.

Miris

Miris vašeg doma dočekuje goste čim uđu, tako da verovatno želite da taj prvi čulni utisak bude dobar. S obzirom da ne možete uvek da osetite miris sopstvenog doma, važno je da često otvarate prozore, koristite osveživače vazduha ili palite mirisne sveće, posebno ako postoji miris koji želite da prikrijete.

Ako imate ljubimce, menjajte posteljinu na kojoj leže, a nakon što bacite đubre, možete da mirišljavom krpom obrisati kantu. Na kraju, uvek možete da kupite cveće koje će ulepšati i "namirisati" prostoriju.

Osvetljenje

Dobro osvetljenje će pomoći u stvaranju prijatnog ambijenta u vašem domu, a vaši gosti će to primetiti. To ne znači da morate da menjate rasvetu celog doma - dovoljno je da uvedete samo male promene.

Možete da dodate još nekoliko stonih lampi ili da zamenite "temperature" sijalica u nekim sobama. Ako dolaze gosti, trebalo bi da osvetljenje ne bude isuviše slabo, ali ni previše napadno i intenzivno. Ovo zavisi i od prilike: Ako organizujete intimno druženje sa najbližima, onda je dovoljno da upalite nekoliko lampi za opuštajuću atmosferu, a ako je u pitanju svečaniji događaj, poput večere, onda je bolje da svetlo bude jače.

Neuredne površine

Iako ne bi trebalo da doterujete svaki ćošak, obratite pažnju na zajedničke prostore koje će gosti verovatno koristiti, kao što su dnevna soba, kupatilo, kuhinja... Da bi se gosti osećali prijatno i da se ne bi ustručavali od korišćenja određene sobe, možete raspremiti površine na ovim mestima, kako bi bile praktične.

Najbolje je da sve stvari premestite gde im je mesto, da brzo očistite stolove, lavabo, stolice... Nepotrebne predmete možete da stavite u ormar ili ostavu, barem dok traje događaj, kako ne bi smetali gostima i pravili još veću gužvu u vašoj kući.

Kućne biljke

Biljke mogu biti veoma efikasan način da vizuelno osvežite bilo koju sobu. Zelenilo će uneti živopisnu boju i teksturu prostoru, koju će gosti ceniti. Biljke uvek mogu biti tema za razgovor: Neko će da ih primeti i kaže kako su lepe, drugi će da komentarišu kako njihovo zelenilo "uvek uvene"...

Osim toga, studije su pokazale sobne biljke imaju svojstva koja podižu raspoloženje, tako da su korisne čak i kada ne organizujete društveni događaj.

Muzika

Muzika je uvek daje određenu atmosferu vašem okupljanju, pa izaberite nešto što vam pomaže da stvorite ambijent koji želite. Možete da napravite listu pesama koja odgovara temi vaše zabave ili da izaberete pesme koje su opuštajuće i umirujuće, koje uvek mogu biti "u pozadini".

image