Magazin

Hladno za obaveze, toplo za spavanje: Kako svetlost u domu upravlja našim raspoloženjem

Svetlost u kući je najvažnija iz praktičnih razloga, ali vrsta svetla koju odaberemo za određene prostorije može imati veliki uticaj na nas. Na primer, kada uđemo u drugu sobu i naše raspoloženje ili čak pomašanje se odmah promeni "bez objašnjenja", uzrok najčešće može da bude rasveta. Zbog toga je dobro da znamo kako svetlost može da nam pomogne (ili odmogne) u svakodnevnom životu, kako može da nas opusti ili probudi, poboljša produktivnost, san...
Hladno za obaveze, toplo za spavanje: Kako svetlost u domu upravlja našim raspoloženjem© Pexels/Mark

Kada uđemo u prostoriju koja je osvetljena hladnim, plavim tonom, možemo da se osetimo kao da smo se "razbudili", da smo spremni da preusmerimo pažnju na završavanje zadatka pred nama i znamo da nije vreme za pauzu. S druge strane, ako uđemo u sobu u kojoj je svetlost topla, to jest ima žute i narandžaste tonove, možemo da se opustimo i dobijemo želju za odmorom (naročito ako je svetlo prigušeno). Navedeni primeri nisu slučajne reakcije, već su dokaz brojnih naučnih studija.

"Odgovarajuća svetlost nam je neophodna za održavanje našeg uma i tela u najboljoj formi," objašnjava za "Vašington post" psiholog Seli Augustin. "Svetlo utiče na naše ponašanje, misli i psihološko stanje."

Prirodna svetlost

Naš cirkadijalni ritam, biološki sat koji nam "govori" kada je vreme za spavanje i buđenje, zavisi od količine prirodnog (i veštačkog) svetla koju dobijamo u toku dana. Jedna studija iz 2021. godine je pokazala da je pristup prirodnom svetlu pomogao učesnicima da brže zaspe, kao i da se sledećeg dana probude odmorni i dobro raspoloženi. U drugoj studiji, koja je 2022. godine objavljena u žurnalu "Building and Enviroment", dokazano je da su velike količine prirodnog svetla u životnom prostoru učesnika (kuhinja, spavaća soba, dnevna soba, trpezarija) pozitivno uticale na njihovo emocionalno stanje.

"Prirodno svetlo je efikasan lek koji poboljšava raspoloženje, kongnitivne sposobnosti i sposobnost komuniciranja sa drugima," zaključila je Seli. Ipak, kada nemamo dovoljno prirodnog svetla u domu, moramo da se oslonimo na veštačke izvore svetla. Osim što nam pomažu da vidimo, možemo odabrati odgovarajuću "tempraturu rasvete" za prostorije u domu.

Temperatura boje se meri u Kelvinima i u zavisnosti od potrebe, možemo pronaći odgovarajuću nijansu na osnovu sledećih mera:

  • Hladna bela: Preko 4000K
  • Neutralna bela: Od 3000K do 4000K
  • Topla bela: Od 2700K do 3000K

Hladno za koncentraciju

Svetlost koja je u spektru plavih se klasifikuje kao hladna bela i najčešće se koristi u kancelarijama, školama, bolnicama, kao i mnogim drugim mestima gde je neophodno da imamo koncentraciju i osećamo se "budno". Istu vrstu plavog svetla emituju naši ekrani na elektronskim uređajima, kao što su telefoni, tableti ili televizori, zbog čega nije preporučljivo da se koriste pre spavanja.

Hladno svetlo je najbolje koristiti u radnoj sobi, u kuhinji ili u sličnim prostorima u kojima obavljamo određene zadatke. Hladnu rasvetu u domu je preporučljivo kombinovati sa toplim LED lampicama, koje se mogu postaviti u visini nivoa očiju (na policama, ispod visećih elemenata, na radnom stolu), kako ne bi došlo do prevelikog zamora očiju.

Neutralno za budnost

U prostorijama u kojima obavljamo manje zahtevne obaveze (čišćenje, ručavanje, svakodnevne aktivnosti) dobra sredina između hladnih i toplih tonova je neutralna bela. Ne dovodi do previše opuštanja, ali takođe ne povišava nivo koritzola (hormona stresa), kao što to može da učini hladna boja.

Idealna je za trpezarije, dnevne sobe i kupatilo, pogotovo kada koristimo ogledalo u kupatilu za doterivanje. Neutralno svetlo će nam najbolje pokazati naš ten, dok previše hladno ili previše toplo svetlo mogu da nas "prevare".  

Toplo za udobnost

Dve prostorije u kojima najčešće želimo da se opustimo nakon napornog dana su dnevna i spavaća soba, tako da je najbolje da u njima preovlada topla svetlost. Kako bi imala najviše efekta, preporučljivo je da lampe sa toplom svetlošću budu postavljene u nivou ili ispod nivoa očiju (na stolovima, iza kreveta, na policama), kako ne bi predstavljale bilo veliko vizuelno opterećenje i stimulacija.

Zbog toga je dobro da imamo male, tople svetiljke i u kupatilu, pogotovo ako ga koristimo kasno uveče, kako bismo bili opušteni pred odlazak u krevet i kada nam ne treba precizan odraz u ogledalu.

image
VV inauguration
banner