Rusija

S kim si - takav si: Šta piše na ruci koja grli Rišija Sunaka

Moskva upozorava da se u ukrajinskim redovima nalaze pojedinci koji se vode bezbožničkom ideologijom i da ne treba da čudi raširenost napada na pravoslavlje u toj zemlji
S kim si - takav si: Šta piše na ruci koja grli Rišija Sunaka© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Prošlonedeljna poseta britanskog premijera Rišija Sunaka Kijevu, gde je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim potpisao sporazum o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, ostaće upamćena i po još jednoj stvari - internetom su počele da kruže fotografije Sunaka u zagrljaju sa ukrajinskim vojnikom koji na ruci ima istetovirano "Nema Boga".

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije skrenulo je danas pažnju na ove fotografije "vredne hiljadu reči" i istaklo da, "zaista, za nečastivi kijevski režim, neonaciste i njihove ratnohuškačke zapadne sponzore, ništa nije sveto".

"Otud i progon pravoslavnih hrišćana u ubistva novinara itd.", dodaje Moskva.

Podsetimo, od početka SVO u Ukrajini učestali su napadi na pravoslavne hrišćane, koji pripadaju kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, zbog njenih istorijskih veza sa Moskvom. Hramovi i ikone se pale, crkve zatvaraju, monasi isteruju iz svetinja. Na pojedinim mestima zabranjuju se i molitve na ruskom jeziku, dok se stanovništvo primorava da uči i govori ukrajinski. 

Ruska Federacija više puta od početka SVO isticala je da je cilj operacije denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine i zaustavljanje napada na stanovništvo koje govori ruskim jezikom, a koje je potlačeno. 

Da stvar bude još gora, Vrhovna rada Ukrajine saopštila je da u toj zemlji "nema nikakvih ruskih manjina", a postojanje kanonske UPC je faktički zabranjeno.

Moskva je upozorila međunarodnu zajednicu da trenutni kijevski režim vrši zločine protiv običnih civila, a formirano je i posebno telo čiji je zadatak da beleži ovakve incidente.

Zbog ovakvih zločina, Rusija je već pokrenula neke krivične postupke protiv ukrajinskog vrha.

image