Svet

Zabrinuti zbog priliva novih migranata: EU najavila paket pomoći od 7,4 milijarde evra za Egipat

Nakon potpisivanja sličnih sporazuma sa Turskom, Tunisom, Mauritanijom, a sada i Egiptom, očekuje se da će EU potpisati još jedan sporazum sa Marokom
Zabrinuti zbog priliva novih migranata: EU najavila paket pomoći od 7,4 milijarde evra za EgipatGetty © Photo by Vincenzo Circosta/Anadolu Agency via Getty Images

Evropska unija je najavila paket pomoći od 7,4 milijarde evra za Egipat zbog zabrinutosti da bi ekonomski pritisak i sukobi u okolnim zemljama mogli da dovedu do priliva većeg broja egipatskih migranata na evropske obale.

Paket bi trebalo da bude dogovoren tokom sastanka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i lidera Belgije, Italije, Austrije, Kipra i Grčke, saopštili su egipatski zvaničnici, preneo je AP.

Nakon potpisivanja sličnih sporazuma sa Turskom, Tunisom, Mauritanijom, a sada i Egiptom, očekuje se da će EU potpisati još jedan sporazum sa Marokom, rekao je zvaničnik EU za "Politiko" koji je govorio pod uslovom anonimnosti. 

Misija Evropske unije u Kairu je saopštila da paket za najmnogoljudniju zemlju arapskog sveta podrazumeva i grantove i zajmove u naredne tri godine.

Međutim, kako piše "Politiko", ovaj dogovor je naišao na kritike zagovaračkih grupa koje navode da mu nedostaju "neophodne mere zaštite ljudskih prava", da "izlažu migrante brutalnim uslovima u kampovima" i da "daju novac u ruke autokratama poput tuniskog predsednika Kaisa Saida".

image