Svet

Saudijska Arabija zbog Rusije neće na konferenciju u Švajcarskoj

Zelenski planirao da se sastane sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom Al Saudom u Džedi, ali je ta poseta odložena
Saudijska Arabija zbog Rusije neće na konferenciju u Švajcarskoj© Saudi Foreign Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Ni Saudijska Arabija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, pošto tamo neće biti ruskih predstavnika, javlja agencija DPA , pozivajući se na diplomatske izvore u Rijadu.

Vladimir Zelenski je, naime, planirao da Saudijsku Arabiju poseti prvog juna, u pokušaju da od njih dobije podršku pred skup zakazan za 15. i 16. jun u Švajcarskoj, ali je njegova poseta sada odložena, i može se održati tek nakon konferencije.

Agencija je ranije javila da je Zelenski planirao da se sastane sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom Al Saudom u Džedi.

Švajcarske vlasti planiraju da održe konferenciju o Ukrajini u odmaralištu Burgenštok. Bern je pozvao više od 160 delegacija, uključujući i delegacije Grupe sedam, Grupe 20 i zemalja BRIKS-a. Ruska Federacija, međutum, nije među pozvanima na ovaj sastanak.

Ranije je zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao da Kina ne može da prisustvuje konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, jer je poziv Pekinga na ravnopravno učešće u pregovorima i Rusije i Ukrajine u suprotnosti sa dnevnim redom sastanka.

Prema Mao Ningu, Kina je uvek insistirala na tome da se međunarodna mirovna konferencija održi uzimajući u obzir tri važna elementa: treba da budu prisutni predstavnici i Ruske Federacije i Ukrajine, učešće svih strana treba da bude ravnopravno i svi mirovni planovi treba da biti pošteno uzeti u obzir.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija neće tražiti učešće na konferenciji. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 12. aprila da je održavanje konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj "put za nigde". Istovremeno, Rusija je više puta isticala da Moskva nikada nije odbila mirno rešenje sukoba sa Kijevom. 

image