Svet

Borisovu Ursula važnija od Srbije: Propustio raspravu o Srebrenici da bi je dočekao

Umesto da prisustvuje sednici Narodne skupštine u Sofiji, rukovodstvo stranke GERB boravilo je u Plovdivu sa Fon der Lajen
Borisovu Ursula važnija od Srbije: Propustio raspravu o Srebrenici da bi je dočekao© BULGARIAN PRIME MINISTRY / HANDOUT/Anadolu Agency

Rukovodstvo stranke GERB bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova sastalo se u nedelju sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u isto vreme dok je trajala sednica parlamenta o diplomatskim tenzijama sa Srbijom nakon pokušaja Bugarske da promeni svoj stav o rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici, prenosi "Euroaktiv".

Poslanici stranke Bojka Borisova nisu se pojavili na sazvanoj sednici parlamenta, što je rezultiralo nedostatkom kvoruma i izostankom rasprave o predizbornoj aferi, koja je dovela do tenzija između Bugarske i Srbije.

Umesto da prisustvuje sednici Narodne skupštine u Sofiji, rukovodstvo stranke GERB boravilo je u Plovdivu sa Fon der Lajen.

"Dobrodošla u Plovdiv, Ursula!", napisao je na društvenim mrežama Borisov, jedan od glavnih pristalica Fon der Lajen za obnovu mandata, uoči sastanka sa njom.

GERB je favorit za pobedu na izborima, a istraživanja javnog mnjenja daju mu podršku od 27 odsto.

Prošle nedelje, glasanje o rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici dovelo je do neočekivanih predizbornih tenzija u Bugarskoj, pri čemu je GERB optužen da je zauzeo proruski stav u poslednjim danima predizborne kampanje.

Bugarski mediji su u sredu objavili dokumente koji pokazuju da je privremeni premijer Dimitar Glavčev u poslednjem trenutku pokušao da promeni stav Bugarske o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Prema dokumentima, Glavčev je zatražio od Lačezare Stoeve, stalnog predstavnika Bugarske pri UN, da ne podrži rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je 11. jul proglašen "Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici".

Stoeva je odbila da udovolji zahtevu, a zemlja je podržala rezoluciju, čiji je kosponzor Sofija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je izrazio razočaranje stavom Bugarske, rekavši da je očekivao da će Sofija biti uzdržana.

Diplomatsku aferu iskoristila je proevropska koalicija Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska (PP-DB), glavni rival GERB-a.

Proevropska koalicija optužila je Borisova i prelaznu vladu da služe ruskim interesima. Konzervativna partija GERB je u četvrtak izdala saopštenje u kojem negira da je njen lider Borisov vršio pritisak na Glavčeva da promeni stav zemlje.

Borisov je imao odlične odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kada je vodio vladu u Sofiji do 2021. godine. Njih dvojica su održavali veoma bliske veze tokom izgradnje gasovoda Turski tok kroz Bugarsku, što je omogućilo isporuku ruskog gasa Srbiji i zemljama Centralne Evrope.

image