Svet

Britanski tenkovi izdržali bi samo dve nedelje u ratu s Rusijom

Nije ni čudo što Velika Britanija više nije vojna sila prvog reda, rekao je bivši oficir Kraljevskog tenkovskog puka potpukovnik Stjuart Kroford
Britanski tenkovi izdržali bi samo dve nedelje u ratu s RusijomGetty © Photo by Finnbarr Webster/Getty Images

Britanske "sramno" male tenkovske snage bile bi uništene za samo dve nedelje ukoliko bi ta zemlja zaratila s Rusijom, upozorio je bivši oficir Kraljevskog tenkovskog puka potpukovnik Stjuart Kroford.

Takođe, rekao je da zbog teškog stanja u ostrvskim oružanim snagama Ujedinjeno Kraljevstvo više nije "vojna sila prvog reda".

U razgovoru za "Telegraf", Kroford je izjavio da su novi britanski tenkovi "čelendžer 3", koji bi trebalo da budu u upotrebi do 2030, "pristojni", ali da ih neće biti dovoljno.

Naime, kako je rekao, britanske snage nekada su imale 900 borbenih tenkova, a sada treba da obezbede samo 148.

"Trenutno planiramo da nabavimo samo 148 ('čelendžera 3'), što je sramotno malo ako se ima u vidu da je na vrhuncu Hladnog rata, što nije bilo tako davno, Kraljevski vojni korpus imao oko 900 tenkova", precizirao je Kroford, te dodao da bi 148 borbenih tenkova moglo da potraje oko dve nedelje u intenzivnoj borbi ukoliko bi Britanija imala sreće.

Prema rečima bivšeg vojnog oficira, sukob u Ukrajini je pokazao da je potrebno mnogo opreme za rat, a 148 tenkova je otprilike dovoljno za opremanje dva oklopna puka plus rezervna i vozila za obuku, što je "smešno malo".

"Nije ni čudo što su neki visoki američki oficiri rekli da Britanija više nije vojna sila prvog reda", dodao je Kroford.

Ovi komentari dolaze nakon izjave penzionisanog generala ser Ričarda Šajrefa da nedostatak ljudstva i oprema u britanskoj vojsci znači da će se teško osposobiti ratna brigada od 5.000 vojnika.

Šajref je za "Bi-Bi-Si tudej" rekao da su decenije rezova dovele do toga da je vojska desetkovana, što zahteva "hitno lečenje". Takođe, ukazao je na kritičan nedostatak minicije.

"Dno bureta je ostrugano da bi se obezbedilo sve što je potrebno Ukrajini, ali to treba zameniti. To treba da se dopuni, a povrh toga treba da povećamo naše sposobnosti kako bismo odgovorili na izazove koje postavlja Rusija", rekao je Šajref.

Uz to je i general ser Ričard Baron upozorio na pretnju od ruskih raketa. Za "San" je rekao da je protivvazdušna odbrana Kijeva "mnogo, mnogo bolja" od PVO Londona.

Inače, premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak obećao je povećanje potrošnje za odbranu na 2,5 odsto BDP-a do 2030, ali je ostao pri tome da se vojska smanji na 73.000 pripadnika – što je najmanje ljudstva u poslednjih 300 godina.

image