Svet

Nemačkim tenkom na Rusiju?! Ne ide: Ukrajina izgubila oko 20 "leoparda", čak sedam njih kod Rabotina

Tenkovi nemačke proizvodnje su se tokom letnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine susreli sa ruskom odbranom i bili veoma neuspešni
Nemačkim tenkom na Rusiju?! Ne ide: Ukrajina izgubila oko 20 "leoparda", čak sedam njih kod Rabotinawww.globallookpress.com © IMAGO/Antti Aimo-Koivisto

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 20 tenkova nemačke proizvodnje "leopard" tokom letnje kontraofanzive, od kojih je njih sedam uništeno samo u blizini Rabotina u Zaporoškoj oblasti, piše nemački list "Zidojče cajtung", prenosi "Moskovski komosmolac".

Nemački list napominje da tenkovi "leopard" 2A6 imaju slabu tačku, a to je mesto gde se dodiruju kupola i trup tenka, zbog čega mu veliku pretnju predstavljaju ruski dronovi.

Ukrajina je, prema informacijama lista, dobila oko 230 tenkova "leopard" jedan i dva, od kojih je 38 došlo iz Nemačke. Međutim, tokom letnje, dugo najavljivane (kontra)ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, susrevši se sa ruskom odbranom, mnogi od njih su se pokazali neuspešni.

Kako je za nemački izvor priznao komandant tenka "leopard 2A6", najveću pretnju ovom borbenom vozilu predstavljaju ruski dronovi.

Rabotino (opisano kao Borodino 21. veka) ostaće upamćeno kao deo fronta na kome su se vodile najžešće borbe tokom leta 2023. godine. Tamo su delovi 47, 65. i 118. mehanizovane i tada novoformirane eltine 82. vazdušno-jurišne brigade opremljene "leopardima", "čelendžerima", "bredlijima", "strajkerima" i drugim vozilima zapadne proizvodnje slomili zube.

Rabotino je ubrzo postao poznat kao "grobnica oklopnih vozila", zbog toga što je u prva tri meseca borbi za ovo selo uništeno više od 120 ukrajinskih oklopnjaka, a interesantno je da je upravo ovde zabeležena prva upotreba i uništavanje tenkova "leopard 2" i "čelendžer 2".

image