Svet

Delegacija Skupštine Srbije danas u Kini na sastanku jednog od najvažnijeg organa vlasti

Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK) je jedan od najvažnijih organa vlasti u Kini i deluje kao stalno telo Svekineskog narodnog kongresa (SKNK), koji je najviši zakonodavni organ u zemlji
Delegacija Skupštine Srbije danas u Kini na sastanku jednog od najvažnijeg organa vlasti© TANJUG/ INFO SLUŽBA NARODNE SKUPŠTINЕ

Delegacija Narodne skupštine Srbije učestvovaće danas u Pekingu na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Kini.

U delegaciji srpskih parlamentaraca, koju predvodi potpredsednica Skupštine i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš, su i potpredsednica parlamenta i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović, predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Uglješa Mrdić, kao i savetnik predsednice Narodne skupštine Mihailo Jovanović.

Svako od članova delegacije će na sastanku SK SKNK govoriti o temama iz svojih resora.

SK SKNK je jedan od najvažnijih organa vlasti u Kini i deluje kao stalno telo Svekineskog narodnog kongresa (SKNK), koji je najviši zakonodavni organ u zemlji.

SK SKNK ima širok spektar nadležnosti, uključujući donošenje zakona, tumačenje Ustava i zakona, nadgledanje rada državnih organa, kao i imenovanje i smenu visokih zvaničnika. Takođe može da odlučuje o ratnim i mirovnim pitanjima i odobravati međunarodne ugovore.

SK SKNK se sastoji od predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i drugih članova. Broj članova varira, ali generalno uključuje predstavnike različitih regiona i etničkih grupa Kine i članovi se biraju iz redova poslanika SKNK.

Ovaj komitet predstavlja važan mehanizam u kineskom sistemu vlasti, omogućavajući efikasnu i kontinuiranu upravu i donošenje odluka u periodu između sesija SKNK.

Stalni komitet trenutno ima 175 članova, od čega 13 potpredsednika.

Predsednik Svekineskog narodnog kongresa je Džao Leđi, koji je samim tim predsednik i Stalnog komiteta.
On je petogodišnji mandat na toj funkciji započeo u martu 2023. godine i trenutno je treći po rangu član Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine.

image