Svet

Kineski ambasador Li Ming: Kina se zalaže za suverenitet svih zemalja, uključujući i Srbiju

Kako tvrdi kineski ambasador, ne postoji demokratija koja je superiorna u odnosu na druge. Neke zemlje preuveličavaju narativ svojih demokratija nasuprot takozvanom autoritarizmu, označavajući druge zemlje kao nedemokratske
Kineski ambasador Li Ming: Kina se zalaže za suverenitet svih zemalja, uključujući i Srbiju© Milos Tesic/ATAImages

Nedavno je održano zasedanje 14. Saziva Svekineskog narodnog kongresa, na kome se okupilo oko 5.000 poslanika Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) i članova Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konferencije, na kome je demonstrirano sprovođenje sveobuhvatne narodne demokratije, koju je predložio predsednik Kine Si Đinping, piše u autorskom tekstu za "Politiku" ambasador Kine u Beogradu Lu Ming.

Sveobuhvatna demokratija je najviše u skladu sa kineskim nacionalnim uslovima. Sistem jedne zemlje mora da se prilagodi nivou razvoja. U Kini postoji izreka: "Samo čovek koji nosi neke cipele zna da li mu one odgovaraju". Komunistička partija Kine (KPK) vodila je kineski narod kroz borbu za oslobađanje od feudalnog ugnjetavanja i polukolonijalne vladavine, kako bi na tlu Kine, po prvi put u istoriji, uspostavila demokratski sistem.

Sada narod bira najvišu državnu vlast, a sve demokratske partije učestvuju u raspravi o državnim poslovima. U tom sistemu ogleda se koncept demokratije u svim aspektima državne politike. Tokom poslednjih 70 godina, sveobuhvatna narodna demokratiji se neprekidno razvijala i poboljšavala, čuvajući vitalne interese naroda i promovišući društvenu stabilnost i brzi razvoj.

Sveobuhvatna narodna demokratija istinski služi interesima naroda, a ne malom broju ljudi. Ona zadovoljava njegove fundamentalne interese. Ona ne služi samo bogatima i moćnima. Da li je neki sistem dobar ili ne, zavisi isključivo od toga da li narod učestvuje u upravljanju državom, da li je zadovoljan i da li su zastupljeni njegovi interesi. Skoro 40 odsto saziva čine obični radnici, poljoprivrednici i stručno tehničko osoblje.

Od 2003, i prema izveštajima Univerziteta Harvard, zadovoljstvo Kineza svojom vladom uvek je bilo više od 90 odsto. Ako kineski narod nije istinski gospodar svoje zemlje, ako ne uživa demokratska prava, kako je, tokom poslednjih decenija, bilo moguće da stvori kinesko razvojno čudo?

Sveobuhvatna narodna demokratija je efikasna i funkcionalna. Demokratija nije ukras, nego ono na čemu se gradi društveni konsenzus i način da se reše realni problemi. Ona ne zavisi samo od toga da li postoje izbori, nego i od toga da li se izborna obećanja mogu realizovati. Ako se narod posle izbora drži po strani, ako se prave podele među građanima u ime demokratije, onda takva demokratija nije istinska demokratija.

Kina se zalaže za sveobuhvatnu narodnu demokratiju i poštuje pravo svakog naroda da samostalno bira svoj put. Ljudska civilizacija je bogata i raznolika, a takvi su i oblici demokratije. Ne postoji demokratija koja je superiorna u odnosu na druge. Neke zemlje preuveličavaju narativ svojih demokratija nasuprot takozvanom autoritarizmu, označavajući druge zemlje kao nedemokratske i pokušavajući da prinude ostale zemlje da "izaberu stranu".

Postoji stara kineska izreka koja kaže: "Ne treba da svi nose cipele iste veličine, nego one koje odgovaraju njihovim stopalima". Različite vlade ne treba da usvoje isti model upravljanja, nego onaj koji najbolje doprinosi boljitku njihovog naroda.

Kako je zaključio ambasador Ming, Kina je spremna da sa svim zemljama, uključujući i Srbiju, neprekidno istražuje demokratski i razvojni model, da čuva suverenitet, da se zalaže za nezavisnost, da zajednički gradi zajednicu sa zajedničkom budućnošću čitavog čovečanstva i da zajednički doprinosi obogaćivanju ljudske političke civilizacije.

image