Svet

Holandski naučnici: Vakcine protiv kovida podstakle porast broja smrtnih slučajeva

Stručnjaci pozivaju na dodatna istraživanja neželjenih efekata i mogućih veza sa stopama smrtnosti
Holandski naučnici: Vakcine protiv kovida podstakle porast broja smrtnih slučajevaGetty © Tanja Ivanova

Vakcine protiv kovida mogle bi da budu delimično krive za porast smrtnih slučajeva tokom pandemije, sugerišu naučnici.

Istraživači iz Holandije analizirali su podatke iz 47 zapadnih zemalja i otkrili da je od 2020. godine bilo više od tri miliona "više" smrtnih slučajeva i taj trend se nastavio uprkos uvođenju vakcina i zaštitnih mera, prenosi "Telegraf".

Stručnjaci navode da su brojke "bez presedana" izazvale "ozbiljnu zabrinutost" i pozvali su vlade da u potpunosti istraže uzroke, uključujući moguće štetne efekte vakcine.

Autori sa Vrije univerzeta u Amsterdamu su u tekstu za BMJ naveli da, iako su vakcine protiv kovida obezbeđene da bi se civili zaštitili od virusa kovid 19, dokumentovani su i sumnjive neželjene posledice.

"I medicinski radnici i građani prijavili su ozbiljne probleme i smrti nakon vakcinacije", navodi se u tekstu.

Studija je pokazala da je širom Evrope, SAD i Australije bilo više od milion viška smrtnih slučajeva 2020. godine, na vrhuncu pandemije, ali i 1,2 miliona 2021. i 800.000 i 2022. nakon što su mere sprovedene.

Istraživači su rekli da broj uključuje smrtne slučajeve od korone, ali i "indirektne efekte zdravstvenih strategija za rešavanje širenja virusa i infekcije".

Upozorili su da su nuspojave povezane sa kovid vakcinom uključivale ishemijski moždani udar, akutni koronarni sindrom i krvarenje u mozgu, kardiovaskularne bolesti, koagulaciju, krvarenja, gastrointestinalne probleme i zgrušavanje krvi.

Istraživači su naveli da je "verovatno" da je uticaj mera zatvaranja, ograničene zdravstvene zaštite i socioekonomskih preokreta tokom pandemije doprineo rastu stope umrlih, iako je prihvaćeno da je to teško dokazati.

Gordon Vishart, gostujući profesor hirurg onkolog na Univerzitetu Anglija Ruskin, više puta je upozoravao da kašnjenje sa dijagnozom raka dovodi do smrtnog ishoda pacijenta.

"Na samom početku zatvaranja prognozirano je da će ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti za stanja koja nisu kovid dovesti do kašnjenja u dijagnozi i lečenju kritičnih stanja kao što su rak, srčane bolesti, dijabetes i demencija što će dovesti do prekomerne smrti od ovih uzroka", rekao je on.

"Studija pruža više pitanja nego odgovora, ali teško je ne složiti se sa njihovim zaključkom da je potrebna dalja analiza da bi se razumeli osnovni uzroci viška mortaliteta kako bi se bolje pripremili za buduće upravljanje pandemijskim krizama", zaključio je on.

image