Svet

Partija bivšeg katalonskog lidera traži od Španije da prizna Kosovo

Neprihvatljivo je da španska država deli istu strategiju kao Rusija, Kina ili Belorusija za odbijanje priznavanja Kosova", navodi ova stranka u pismu, u koji je "Albanijan post", kako navode, imao uvid
Partija bivšeg katalonskog lidera traži od Španije da prizna Kosovowww.globallookpress.com © Kike RincÃÂ�N/Keystone Press Agency

Katalonska partija koju je u julu 2020. godine osnovao bivši katalonski predsednik Karles Puđdemon uputila je pismo parlamentu Španije u kojem je zatražila da španski zakonodavci raspravljaju o njihovom predlogu za priznavanje Kosova, piše "Albanijan post".

Kako navode iz Katalonske partije, odbijanje Španije da prizna "državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoopredeljenje" je prepreka evropskoj politici uključivanja Zapadnog Balkana u EU.

"Neprihvatljivo je da španska država deli istu strategiju kao Rusija, Kina ili Belorusija za odbijanje priznavanja Kosova", navodi ova stranka u pismu, u koji je "Albanijan post", kako navode, imao uvid.

Španija, smatraju u Katalonskoj partiji, već ima indirektne odnose sa tzv. Kosovom, pošto je prihvatila njihov pasoš nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije sa EU.

"Od januara ove godine španska država je u obavezi da prizna pasoše Kosova. Evropska unija je sa Kosovom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji uključuje odnose svih vrsta sa državama članicama, posvećujući se, između ostalog, razvoju političkih i ekonomskih odnosa između EU i Kosova", podseća se u pismu.

Prema oceni ove stranke, pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo, trebalo bi da to učine kako bi mu omogućile da napreduje na evropskom putu bez daljeg odlaganja.

"Iz tog razloga, ali i kao podrška naporima koje čine institucije i narod Kosova da zaštite svoje pravo na postojanje kao nezavisna država, španska država mora odmah da prizna Kosovo", navodi se u pismu Katalonske partije.

Na sastanku ministara spoljnih poslova EU 27. maja u Briselu razgovarano je o pitanju priznavanja tzv. Kosova od strane Španije.

Neki izvori su za Radio Slobodna Evropa rekli da je u ovom trenutku došlo do otvorenog spora između stranaka iz Nemačke i Španije.

Dok je Nemačka bila "veoma ubedljiva" za priznanje Kosova, "Španija je bila u defanzivi, tvrdeći da Kosovo nije na dnevnom redu".

U januaru ove godine Španija je priznala pasoše tzv. Kosova, nakon što su građani počeli da putuju bez viza u šengenski prostor.

image