Svet

Američki pukovnik u penziji: Dodir Nulandove vidljiv u napadu na "Krokus siti hol"

Bajden i američka vlada saučesnici su u genocidu u Gazi, kaže bivši savetnik američkog državnog sekretara
Američki pukovnik u penziji: Dodir Nulandove vidljiv u napadu na "Krokus siti hol"Getty © Anadolu / Contributor

Bivši savetnik američkog državnog sekretara Lorens Vilkerson ocenio je da su slanjem oružja Izraelu i blagonaklonim stavom prema premijeru Benjaminu Netanjahuu, Džozef Bajden i članovi američke vlade saučesnici u genocidu u Gazi.

U razgovoru za RT internešenel, Vilkerson je pozdravio odluke međunarodnih sudova da "uzgaje kičmu" i situaciju na Bliskom istoku nazovu pravim imenom. Takođe je pozdravio zahtev Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih i zvaničnika Hamasa.

Sada su se, naveo je on, MKS i Međunarodni sud pravde, našli u situaciji da im preti zemlja (SAD, Izrael) koja ih ne priznaje, a to "nije pristojno" i pokazuje koliko je ta zemlja izgubljena. Vilkerson je dodao da u takvoj situaciji BRIKS postaje "entitet koji uspostavlja ravnotežu" na međunarodnom planu.

Američki veteran takođe je naglasio da je "Netanjahu odgovoran za ubistvo premijera Isaka Rabina, kao što su SAD odgovorne za genocid u Gazi".

"Desnice se treba plašiti, desnica je ta koja ubija i voli da ubija. Levica i centar ne vole, oni samo dovode do bankrota. A Bibi (Netanjahu) je desničar", rekao je Vilkerson.

Osvrnuvši se na eskalaciju sukob u Ukrajini i izveštaje da su dva ruska radara za rano upozorenje (sistemi koji praktično paze da ne dođe do napada nuklearnim raketama), Vilkerson je rekao da je davanje takvik projektila Kijevu "najgora moguća ideja".

"Zelenski nije glup, ni glavnokomandujući u ukrajinskoj vojsci. Zašto bi gađali baš tu metu bez odobrenja Vašingtona", pitao je on.

Penzionisani pukovnik je u kontekstu sve češćih najava koje stižu sa Zapada da se stanovništvo "pripremi za rat sa Rusijom", rekao da je čitava da debata "glupa i apsurdna" i da je generalnog sekretara alijanse Jensa Stoltenberga trebalo odavno otpustiti.

"On misli da komanduje vojskom, a ne da reklamira NATO u Briselu, baš kao što Makron misli da je Šarl de Gol, a nije mu ni do kolena. Čitava ova priča o širenju NATO je apsurdna", rekao je Vilkerson i dodao da su SAD te koje su "stvorile Stoltenberga i postavile vlade u svim novim članicama NATO".

Osvrnuvši se na teroristički napad na "Krokus siti hol" i proteste u Gruziji, Vilkerson je rekao da mu to "smrdi" na CIA i bivšu zamenicu američkog državnog sekretara Viktoriju Nuland.

"U Gruziji mogu da namirišem Vilijama Bernsa i CIA", rekao je on i podsetio da se odavno "obaveštajni podaci pakuju u političke oblande, čak i ako su tačni".

Kada je reč o terorističkom napadu u Moskvi, američki pukovnik kaže da napad nosi "znak" Viktorije Nuland.

"Nulandova ima kontakte sa u najmanju ruku sumnjivim likovima u Ukrajini, a kroz ranije akcije i u Siriji sa ISIS-om. Znala je da će biti smenjena, pa se odmetnula, iskoristila svoj položaj i povezala Ukrajince sa ISIS-om", rekao je on.

image