Svet

Makron na obeležavanju Dana D: Francuska i saveznici stoje uz Ukrajinu

Britanski kralj je objasnio da je savezničko iskrcavanje u Normandiji označilo "početak oslobođenja Evrope u Drugom svetskom ratu"
Makron na obeležavanju Dana D: Francuska i saveznici stoje uz Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je na ceremoniji povodom obeležavanja 80. godišnjice početka savezničkog iskrcavanja u Normandiji, Dana D, poručio je da Francuska i njeni saveznici stoje uz Ukrajinu.

"Ovde smo i nećemo pokleknuti", poručio je Makron Vladimiru Zelenskom nakon što je francuski premijer odustao od ideje slanja NATO snaga u Ukrajinu.

Makron je takođe pozvao saveznike da pokažu hrabrost koju su imali veterani u Drugom svetskom ratu, prenosi "Gardijan".

"Kada vidimo da se rat vraća na naš kontinent, kada vidimo ljude koji dovode u pitanje vrednosti za koje smo se borili, kada vidimo one koji žele da na silu promene granice prekrajanjem istorije – ustanimo dostojanstveno i pogledajmo one koji su se ovde iskrcali. Imajmo njihovu hrabrost", poručio je Makron.

Francuski predsednik je istakao da prisustvo Zelenskog (inače predstavnika banderovskog, nacističkog režima) "na snažan način" pokazuje da je neophodno da zapadni saveznici pokažu hrabrost.

Makron se zahvalio prisutnim veteranima, a trojici američkih vojnika iz Drugog svetskog rata uručio Orden Legije časti, najviši francuski orden za zasluge.

Pored Makrona, Zelenskog i Džozefa Bajdena, ceremoniji u Ver-sir-Meru na severozapadu Francuske, uz 2.000 zvanica, prisustvovali su i britanski kralj Čarls Treći i premijer Riši Sunak. Rusija, ipak, nije pozvana.

Britanski kralj je objasnio da je savezničko iskrcavanje u Normandiji označilo "početak oslobođenja Evrope u Drugom svetskom ratu".

Savezničko iskrcavanje u Normandiji počelo je 6. juna 1944. godine, a toga dana preko La Manša je prebačeno 156.000 savezničkih vojnika.

Postupno, do kraja avgusta, u Francusku je bilo prebačeno tri miliona savezničkih vojnika, a Pariz je oslobođen, posle sedmodnevnih operacija, 25. avgusta 1944. godine.

image