Svet

Makron: Francuska će Ukrajini poslati borbene avione "miraž 2000"

Zelenski boravi u Francuskoj, gde je juče učestvovao na 80. godišnjici obeležavanja iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji
Makron: Francuska će Ukrajini poslati borbene avione "miraž 2000"Getty © aviation-images.com/Universal Images Group

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će ta zemlja poslati Ukrajini borbene avione "miraž 2000", a da će Ukrajinci u Francuskoj biti obučavani za pilotiranje tim avionima.

"Sutra ćemo započeti novu saradnju i objaviti prodaju 'miraža 2000-5', francuskih borbenih aviona koji će omogućiti Ukrajini da zaštiti svoje tlo, svoj vazdušni prostor", rekao je Makron u četvrtak, prenosi BFM TV.

Uoči današnjeg sastanka s Vladimirom Zelenskim, Makron je takođe naveo da će Ukrajinci pohađati obuku u Francuskoj za upravljanje tim avionima, u trajanju od pet do šest meseci, počev od ovog leta.

"Ne želimo eskalaciju rata", rekao je Makron, dodajući da će nabavkom aviona Kijev imati kapacitete da se brani.

Zelenski boravi u Francuskoj, gde je juče učestvovao na 80. godišnjici obeležavanja iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. On će se danas sastati sa predstavnicima francuske vojne industrije, obratiti se parlamentu Francuske i razgovarati sa francuskim predsednikom, prenosi "Politiko".

image