Svet

Budanov: Stanje na frontu je loše, ukrajinska vojska nema dovoljno granata

Treba nam pomoć, nadam se da će nas Francuska snabdeti lovcima "miraž 2000", kazao je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine
Budanov: Stanje na frontu je loše, ukrajinska vojska nema dovoljno granata© Laurent Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Ukrajina se nada da će joj Francuska isporučiti lovce "miraž 2000", izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov u intervjuu francuskom listu "Liberasion".

"Treba nam pomoć, nadam se da će nas Francuska snabdeti avionima 'miraž 2000'", kazao je Budanov, odgovarajući na pitanje da li će francuski lovci biti korisni Kijevu. 

Prema njegovim rečima, ukrajinski piloti "lako savladaju tu tehniku".

Odvojeno, šef Glavne obaveštajne uprave je pokrenuo pitanje nedostatka granata u Ukrajini, opisavši situaciju sa oružjem i municijom kao "lošu, ali ne kritičnu".

"Loše je stanje na frontu, ali nije kritično. Zaista, ukrajinska vojska nema dovoljno granata, ali za to postoje objektivni razlozi. Imamo sukob visokog intenziteta koji traje dve godine", ukazao je.

Kako je dodao, ukrajinska industrija i Zapad ne uspevaju da pokriju potrebe vojske.

image