Svet

Lider francuskih Republikanaca objavio da želi savez sa Marin le Pen, kolege iz stranke ga demantuju

Odluka Erika Siotija da podrži savez sa predstavnicima desnice mogla bi da dovede do cepanja njegove partije
Lider francuskih Republikanaca objavio da želi savez sa Marin le Pen, kolege iz stranke ga demantujuGetty © Jean Catuffe

Lider francuske umerene desnice Erik Sioti je rekao da će podržati savez sa krajnjom desnicom na vanrednim parlamentarnim izborima kasnije ovog meseca, čime je iznenadio i protivnike i članove sopstvene stranke.

Njegova najava, koju je Marin le Pen pozdravila kao "hrabar izbor", je istorijska za partiju Republikanaca (LR), zbog kojih se našao na udaru optužbi za izdaju od strane visokih funkcionera sopstvene partije.

Sioti je branio svoju odluku da udruži snage sa Nacionalnim okupljanjem (RN) Marin le Pen, rekavši da je LR, koja je zauzela peto mesto nedavno održanim evropskim izborima, preslab da isprati "pretnju naciji" koja dolazi od levičarskih i centrističkih rivala.

Te stranke bi mogle da nominuju zajedničke kandidate ili u najmanju ruku da postignu sporazum o nenapadanju na izborima koje je francuski predsednik Emanuel Makron raspisao nakon lošeg rezultata njegove partije na evrospkim izborima.

"Verujem da zemlja nikada nije bila toliko desno orijentisana. Ona očekuje desnicu, očekuje desničarsku akciju", rekao je on.

Sioti je rekao da "njegova politička familija ne može da nastavi da pravi kompromise i podržava Makronovu vladu", dodajući da je "neophodna nova većina u parlamentu".

Siotijeva odluka da udruži LR i RN izazvala je burne reakcije vodećih republikanskih ministara i poslanika i gotovo je sigurno da će slomiti konzervativnu stranku koja je proizvela četiri od sedam predsednika zemlje, uključujući Žaka Širaka i Nikolu Sarkozija, otkako je Šarl de Gol napustio tu funkciju godine 1969. godine, piše "Gardijan".

Ministar unutrašnjih poslova Žerad Darmanen optužio je Siotija za "potpisivanje Minhenskog sporazuma", aludirajući na dogovor o pomirenju postignutom 1938. između nacističke Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije.

Siotijevu odluku su kritikovali i ministarka kulture Rašida Dati, kao i ministar pravde Erik Dipon-Moreti.

Gzavije Bertran, regionalni predsednik LR u severnoj Francuskoj, ranije je osudio Siotijev neuspeh da čvrsto odbije poziv Le Penove na saradnju.

"Dugujemo našim biračima istinu", rekao je Bertran. "DNK republikanske desnice nikada nisu ekstremi, nikada krajnja desnica, nikada gospođa Le Pen. Ako određeni [predstavnici LR] žele da stanu uz RN, trebalo bi da kažu sada."

U utorak popodne, Marion Marešal je objavila da su pregovori između nje, koja predstavlja desničarsku stranku Rekonket koju je osnovao Erik Zemur, i Nacionalnog okupljanja propali i da neće biti saveza.

"Uprkos mojim pokušajima da pregovaram, dat je žalosni argument da oni ne žele nikakvo povezivanje, direktno ili indirektno, sa Erikom Zemurom", napisala je ona u izjavi.

image