Svet

Bajden otputovao na samit lidera G7, Rusija i Kina glavne teme

Vašington planira da proširi sankcije na prodaju poluprovodničkih čipova i druge robe Rusiji, dok će Bajden na sastanku pokušati da izvrši pritisak na druge lidere G7 da iskoriste kamatu na zamrznutu rusku imovinu za finansiranje Ukrajine, piše Rojters
Bajden otputovao na samit lidera G7, Rusija i Kina glavne temeGetty © Drew Angerer/Getty Images

Američki predsednik Džo Bajden otputovao je u sredu u Italiju da se sastane sa liderima zemalja Grupe sedam (G7) u okviru napora da poveća pritisak na Rusiju i Kinu. 

Vašington planira da proširi sankcije na prodaju poluprovodničkih čipova i druge robe Rusiji, a čija će meta biti navodni preprodavci iz Kine, rekli su izvori upoznati sa planovima za Rojters.

Bajdenova administracija će objaviti da proširuje postojeće kontrole izvoza kako bi uključila robu sa američkim brendom, a ne samo onu proizvedenu u Sjedinjenim Državama, rekli su izvori i dodali da će identifikovati određene entitete u Hongkongu za koje smatra da isporučuju robu Moskvi.

Prikupljanje sredstava za Ukrajinu biće glavna tema na sastanku G7, budući da američki i evropski zvaničnici žele da pronađu rešenja uoči mogućeg reizbora Trampa i neizvesnosti koje bi to izazvalo u pogledu buduće podrške SAD Kijevu, navodi britanska agencija.

Dodaje da će Bajden verovatno izvršiti pritisak na druge lidere G7 da pristanu da se deo kamate na zamrznutu rusku imovinu u vrednosti od oko 281 milijardu dolara upotrebi za finansiranje zajma od oko 50 milijardi dolara Ukrajini.

image