Svet

SAD proširile sankcije Rusiji: Moskovska berza prestaje da trguje američkim dolarom i evrom

Nove mere su usmerene na kompanije u zemljama poput Kine u pokušaju da "obeshrabre" trgovinu sa Moskvom
SAD proširile sankcije Rusiji: Moskovska berza prestaje da trguje američkim dolarom i evromwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Američki Stejt department i ministarstvo finansija sankcionisali su još 300 pojedinaca i entiteta u Rusiji i širom sveta pod optužbom da su povezani sa moskovskom "ratnom ekonomijom".

Iz ministarstva navode da su najnovije mere usmerene na pojedince i kompanije za koje se sumnja da su omogućili Moskvi da izbegne zapadni embargo.

"Današnje akcije pogađaju njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na ključne zalihe iz trećih zemalja", rekla je ministarka Dženet Jelen.

"Povećavamo rizik za finansijske institucije koje se bave ratnom ekonomijom Rusije, eliminišemo načine za izbegavanje (sankcija), i umanjujemo sposobnost Rusije da koristi pristup stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama", dodala je.

Prema podacima Ministarstva finansija, mere su usmerene na više od 100 miliona dolara trgovine između Rusije i njenih stranih partnera. Kompanije i pojedinci u Kini, Kirgistanu i Turskoj našli su se na listi sankcija, a SAD su krenule na mete u istočnoj i centralnoj Aziji, Africi, Bliskom istoku i na Karibima.

Vašington je sankcionisao više od 4.000 ruskih pojedinaca i kompanija od februara 2022, sa ciljem da naškodi vojnim naporima zemlje protiv Kijeva. Taj potez SAD dolazi uoči samita G7 u Italiji, gde se Vašington nadao da će objaviti napredak u konfiskaciji zamrznute ruske suverene imovine.

Međutim, SAD i njihovi saveznici iz EU navodno nisu u stanju da se dogovore o sledećem koraku.

Moskva "neće ostaviti bez odgovora agresivne akcije SAD", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u odgovoru na saopštenje Vašingtona.

U međuvremenu, Moskovska berza je saopštila da od sutra neće trgovati američkim dolarima i evrima zbog novih američkih sankcija. 

U odluci, koja će se primenjivati od 13. juna, navodi se da se na deviznom tržištu i tržištu plemenitih metala trguje svim instrumentima, "sa izuzetkom američkih dolara i evra". Isto važi i za tržišta akcija i novca i tržište standardizovanih derivata.

Moskovska berza, Nacionalni klirinški centar, Nacionalni depozitar za poravnanje, Ruska nacionalna kompanija za reosiguranje i SOGAZ su 12. juna potpali pod nove antiruske sankcije SAD.

image