Svet

Lažna uzbuna ili kosmička nesreća: Šta se dogodilo na Međunarodnoj svemirskoj stanici?

Javnost na Iksu se uznemirila kada je na prenosu uživo sa Međunarodne svemirske stanice emitovan razgovor o tome kako najbolje odgovoriti na simptome "komandanta"
Lažna uzbuna ili kosmička nesreća: Šta se dogodilo na Međunarodnoj svemirskoj stanici?Getty © NASA/Space Frontiers

Radio-prenos sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) tokom kojeg su sagovornici pokušavali da pronađu rešenje za navodnu nesreću, uznemirio je javnost u sredu uveče.

NASA je zatim saopštila da je u pitanju bilo uvežbavanje odgovora u slučaju nesreće koje je slučajno završilo na radio talasima, i da su svi astronauti živi i zdravi.

"Moja preporuka bi bila da komandanta ponovo stavimo u njegovo odelo, zapečatimo ga i započnemo proceduru 5.180 za treći odeljak hiperbaričnog tretmana u odelu za kiseonik nakon sletanja, to bi bila moja preporuka", rekao je ženski glas na prenosu uživo sa MSS, dok je video-snimak nastavio da prikazuje Zemlju iz svemira.

Glas je nastavio da govori o dekompresionoj bolesti – stanje koje je izazvano naglim smanjenjem pritiska – kao i o potrazi za lekarom specijalizovanim za ta oboljenja u Španiji, nakon čega se prenos prekinuo.

Posle kratke tišine, ženski glas je istakao da je u pitanju "najbolji tretman", da će bilo šta što astronauti urade biti bolje nego ništa, i da bi trebalo proveriti puls navodnoj žrtvi nesreće pre nego što se na odelo primeni pritisak, prenosi "Florida tudej".

Nakon još jedne pauze, glas je pitao koliko kiseonika ima na raspolaganju i ponovio da bi bilo najbolje da se navodna žrtva što pre vrati u odelo. 

Žena je dodala da je zaglavljena u saobraćaju i da pokušava da što pre dovede lekara u bazu. Nakon kratke pauze je dodao: "Prognoza za komandanta je, hm... u ovom trenutku loša, da budem neodređena."

Nekoliko sekundi kasnije, žena je rekla da je u Španiji pronašla bolnicu specijalizovanu za hiperbaričnu medicinu, podelila detalje i broj telefona – i prenos se prekinuo.

Iako je ceo razgovor trajao svega nekoliko minuta, zabrinutost se proširila na Iksu (nekadašnji Tviter) pošto je za danas bilo planirano da astronauti sa MSS izađu u svemir, dok je Kris Berger sa sajta "NASA spejs flajt" podelio razgovor i poručio da zahteva odgovore.

NASA kaže da je u pitanju samo vežba

Oko dva sata nakon što je javnost čula snimak razgovora, NASA je saopštila da "nema vanredne situacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici".

"Otprilike u 17.28 časova po centralnom (američkom) vremenu, audio je emitovan na lajvstrimu NASA sa audio-kanala za simulacije na Zemlji, što je izgledalo kao da je jedan član posade imao simptome povezane sa dekompresionom bolešću. Ovaj snimak je pogrešno preusmeren iz tekuće simulacije u kojoj članovi posade i timovi na Zemlji treniraju za različite scenarije u svemiru i nema veze sa stvarnom vanrednom situacijom. Članovi posade Međunarodne svemirske stanice su u to vreme spavali. Svi su zdravi i bezbedni, a sutrašnja svemirska šetnja će početi u 8 č po istočnom (američkom) vremenu, kako je planirano", saopštila je NASA.

image