Svet

Svemirski brod "Sojuz MS-25" uspešno sleteo u Kazahstan, Beloruskinja Vasilevska ušla u istoriju

Letelica je nosila ruskog kosmonauta Olega Novickog, NASA astronautkinju Loral O’Haru i belorusku kosmonautkinju Marinu Vasilevsku.
Svemirski brod "Sojuz MS-25" uspešno sleteo u Kazahstan, Beloruskinja Vasilevska ušla u istorijuwww.globallookpress.com © NASA/via Globallookpress.com

Ruski svemirski brod "Sojuz MS-25" uspešno je sleteo u blizini Žeskazgana u Kazahstanu noseći dvoje kosmonauta i NASA astronauta sa Međunarodne svemirske stanice (MSS). Članica posade iz Belorusije Marina Vasilevskaja ušla je u istoriju postavši prvi kosmonaut kojeg je Minsk poslao u svemir od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Na brodu su bili i ruski kosmonaut Oleg Novicki i američka astronautkinja Loral O’Hara kojoj je to bio prvi odlazak na MSS.

Vasilevska, koja je ranije radila kao stjuardesa za belorusku avio-kompaniju "Belavia", provela je 12 dana na MSS-u, tokom kojih je sprovela niz naučnih eksperimenata.

Prvi beloruski kosmonaut od sticanja nezavisnosti izabrana je među više od 3.000 kandidata nakon višestrukih rigoroznih testova. Vasilevskaja je prošlog leta prošla obuku u specijalnom centru u ruskom Zvezdanom gradu.

Njen prvi let je prvobitno bio zakazan za 21. mart. Međutim, lansiranje rakete-nosača Sojuz-2.1a prekinuto je 20 sekundi pre poletanja. Šef ruske svemirske agencije "Roskosmos2 Jurij Borisov rekao je tada novinarima da je otkazivanje izazvano padom napona u hemijskom izvoru napajanja.

Posada, uključujući Vasilevsku, uspešno je poletela dva dana kasnije.

image