Svet

Brazilski analitičar Pepe Eskobar: Svetski hegemon na glinenim nogama

Genocid u Gazi, piše Eskobar, pokrenuo je novi antikolonijalni talas protiv SAD i Izraela, koji je zapljusnuo čitav Globalni jug
Brazilski analitičar Pepe Eskobar: Svetski hegemon na glinenim nogamaGetty © Deb Cohn-Orbach/UCG/Universal Images Group

Multipolarnost je bila glavna tema Sanktpeterburškog ekonomskog foruma, što je sasvim primereno, pošto je ovo godina u kojoj Rusija predsedava BRIKS-om, piše brazilski geopolitičar Pepe Eskobar za sajt "Krejdl".

Samit BRIKS-a, koji će se održati sledećeg oktobra u Kazanju, biće ključan za iscrtavanje kontura mape puta ka multipolarnosti.

Za to vreme, dok se svet približava istinskoj multipolarnosti, prinuđeni smo da, u ulozi pukih posmatrača, gledamo genocid koji Izrael vrši nad Palestincima u Gazi, navodi on.

Međunarodni sud pravde (MSP) je, makar, naložio Izraelu da prekine genocidno bombardovanje u Rafi, gde su izraelske snage spalile čak i palestinsku decu koja su se skrivala u šatorima, i to, da stvar bude gora, američkim raketama, dodaje Eskobar.

Globalna većina sada jasno vidi kako funkcioniše "međunarodni poredak zasnovan na pravilima."

Naredba ICJ da se zaustavi pokolj u Rafi, uz nameru Međunarodnog krivičnog suda da zatraži naloge za hapšenje najviših izraelskih lidera zbog serije ratnih zločina u Gazi, doveo je i Izrael i SAD u stanje histeričnog ludila.

Zvanični narativ Zapada je "nema genocida u Gazi"

To je kontardiktorno Mao Cedungu, koji je tvrdio da je stvarna snaga u rukama onog ko drži pištolj. Zapravo, ovde je reč o kontroli narativa, što smo ranije nazivali "mekom moći".

Ali, dosadašnji hegemon, SAD, više ne kontroliše "meku moć". Globalna većina usavršava, u realnom vremenu, sopstvene kontraudare putem "meke moći".

Međutim, ozbiljne studije o hiperetnocentrizmu i sistemski sociopatskom karakteru izraelskog društva ne nude mnogo utehe kada je u pitanju zaustavljanje genocida, piše Eskobar.

Alister Kruk, bivši diplomata sa ogromnim iskustvom na terenu, jedan je od retkih zapadnjaka koji zaista razume šta se dešava u Zapadnoj Aziji.

U svojim kolumnama, Kruk piše o suštinskim posledicama koje je izazvao rat ili genocid u Gazi, a to je rascep u samom srcu Zapada između "projekta neliberalnog socijalnog inženjeringa", koji se predstavlja kao liberalizam, i projekta "obnavljanja večnih vrednosti", koje su nekada "ležale u srcu evropske civilizacije."

Dodatni problem je što su američko-izraelske strukture moći povezane i što čine jednu celinu. Izraelska verzija pljačke oličena je u kolonijalizmu naseljenika, a SAD se, kao što je sjajno objasnio Majkl Hadson, još od Drugog svetskog rata, zahtevaju od "ostatka sveta" da im isplaćuje rentu.

Novi kolonijalizam SAD i Izraela

Danas globalna većina vidi i Izrael i SAD kao oličenje novog kolonijalizma, koji počiva na besmislenim "pravilima zasnovanim na međunarodnom poretku", piše Eskobar, dodajući da je "genocid u Gazi izazvao novi antikolonijalni talas, koji je zapljusnuo čitav Globalni jug".

To, međutim, nije dovoljno. Niko ne zaustavlja genocid koji se odvija pred našim očima. To bi bilo moguće samo ako bi se Izraelu naneo razorni vojni poraz, posle koga bi pobednici diktirali uslove kapitulacije.

A to nije izvodljivo, ili barem nije još izvodljivo.

Andrea Žok je profesor etičke filozofije na Univerzitetu u Milanu i jedan od najistaknutijih nezavisnih italijanskih intelektualaca, koji nas vodi korak dalje, u razmatranje tragične slepe ulice kojim se zaputio Kolektivni zapad.

Zapad je, dok je trajala hegemonija SAD, imao samo plan A. Nije postojao plan B. To pokazuje da će Zapad nastaviti da primenjuje sve oblike principa "zavadi pa vladaj" protiv glavnih evroazijskih sila - Rusije, Kine i Irana.

Žok tačno primećuje da je Indija u velikoj meri pod kontrolom.

To je raskrsnica na kojoj se trenutno nalazimo. Očekuje nas ili otvoreni, vrući rat, ili niz hibridnih ratova između velikih sila i njihovih vazala, a to je u suštini treći svetski rat.

Žok dodaje da postoje dve glavne metode koje koristi Zapad, a to su rat i pandemija. Ovo treba da omogući da se zapadna "konačna istina" još neko vreme održi na glinenim nogama.

I to je krajnje objašnjenje za neprestanu, mahnitu eskalaciju "večnih ratova" koje trenutno vodi Zapad, od Gaze do Novorosije, zaključuje Eskobar.

image