Svet

Brazilski analitičar Pepe Eskobar: BRIKS tokom 2024. priprema rađanje novog sveta

Kako je nedavno izjavio glavni savetnik Kremlja Jurij Ušakov, ova organizacija će raditi na uspostavljanju nezavisnog sistema plaćanja, zasnovanog na digitalnim valutama, koji bi bio povoljan za vlade, za obične ljude i za preduzeća, isplativ i oslobođen političkih uslovljavanja
Brazilski analitičar Pepe Eskobar: BRIKS tokom 2024. priprema rađanje novog svetaGetty © Per-Anders Pettersson

BRIKS je udvostručio svoje članstvo početkom 2024, a pred njim su ogromni zadaci, poput integracije novih članica, razmatranja budućih kriterijuma za prijem i, ono što je najvažnije, pokretanje mehanizama za zaobilaženje američkog dolara, piše analitičar iz Brazila Pepe Eskobar za sajt "Kredl".

Širom Globalnog juga zemlje žele da se pridruže multipolarnom BRIKS-u, a to je put koji vodi vodi u budućnost bez hegemona (SAD). Tokom ruskog predsedavanja, nagli porast interesovanja za BRIKS postao je nezaobilazna tema.

Indonezija i Nigerija su među kandidatima koji će se verovatno uskoro pridružiti, a isto važi za Pakistan i Vijetnam. Meksiko je u veoma složenoj situaciji: kako da se pridruži, a da ne izazove bes hegemona. A tu je još jedna kandidatura - Jemena, koji uživa podršku Rusije, Kine i Irana.

Kako je izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za TASS: "Moramo da obezbedimo platformu za zemlje koje žele da se približe BRIKS-u. Te zemlje će moći da sarađuju bez osećaja da su zaostale u pridruživanju. Barem do sastanka u Kazanju, koji će se održati u oktobru, trebalo bi da odložimo razgovor o daljem proširenju."

Rjabkov naglašava da je trenutni prioritet "integrisati one koji su se već pridružili". To znači, dodao je, da "kao desetorka radimo bar jednako efikasno, ili čak efikasnije, nego što smo radili kao petorka."

Rjabkov dodaje da je dvostruko povećanje broja članica BRIKS-a, do kojeg je došlo 1. januara 2024, "događaj bez presedana za bilo koju međunarodnu organizaciju."

Na privatnom sastanku, sa nekoliko odabranih pojedinaca na marginama nedavne multipolarne konferencije u Moskvi, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govorio je o BRIKS-u, koji, prema njegovom mišljenju, sada treba da radi na institucionalnom okviru i da, za početak, imenuje generalni sekretarijat.

Kako će ishod ruskih izbora uticati na BRIKS

Ishod predsedničkih izbora u Rusiji imaće ogromni uticaj na politiku BRIKS-a. Nova ruska vlada položiće zakletvu početkom maja. Očekuje se da neće biti suštinskih promena u ruskom Ministarstvu finansija, Centralnoj banci, Ministarstvu spoljnih poslova i među najvišim savetnicima Kremlja.

Stvari se sada ubrzano kreću u pravcu dedolarizacije.

Sve gorenavedeno predstavlja ključno pitanje o kome se trenutno raspravlja u Moskvi, u okviru rusko-kineskog partnerstva, a uskoro i među ostalim članicama BRIKS-10: pod hitno treba uspostaviti alternativu plaćanja u američkim dolarima i povećati trgovinu među "prijateljskim državama".

Prema Rjabkovu, BRIKS za sada ne bi trebalo da stvara finansijski i monetarni savez i zajedničku valutu, već da stvori sisteme plaćanja, koji ne zavise od promenljivog "međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

Upravo to je tema kojom se već bavi ministar za integracije i makroekonomiju Evroazijske ekonomske unije (EAEU) Sergej Glazjev. Kako je objasio Glazjev, ovaj projekat samo čeka na "zeleno svetlo" ruske vlade.

Kako je dodao Rjabkov: "Zajednički moramo da smislimo odgovor koji bi bio ambiciozan, jer je nemoguće i ubuduće tolerisati diktat Zapada, ali istovremeno i realan i efikasan. Sve to treba da bude predstavljeno u Kazanju."

Pokušajte da uporedite BRIKS, koji osmišljava konture nove geoekonomske paradigme, sa Kolektivnim zapadom, koji razmišlja jedno o tome kako da ukrade zaplenjenu imovinu Rusije, u korist crne rupe kakvu danas predstavlja Ukrajina.

Osim što je ovaj pokušaj usmeren protiv Rusije, on sa sobom nosi potencijal da potpuno razbije trenutni globalni finansijski sistem.

Glavno pitanje je kako zaobići američki dolar

Krađa ruske imovine, ukoliko se dogodi, uplašila bi najmanje dve ključne članice BRIKS-a - Kinu i Saudijsku Arabiju. Takav potez Zapada u potpunosti bi uništio i koncept vladavine prava, koji, makar u teoriji, stoji u temeljima globalnog finansijskog sistema.

Ruski odgovor će, bez sumnje, biti žestok. Ruska Centralna banka mogla bi da konfiskuje imovinu belgijskog "Euroklira", na čijim računima se nalaze zamrznute ruske rezerve.

Imovina "Euroklira" u Rusiji iznosi otprilike 33 milijarde evra. To znači da "Euroklir" ostaje bez kapitala i da će belgijska Centralna banka morati da mu oduzme licencu, što će izazvati ogromnu finansijsku krizu.

To nas vraća na ključnu temu debate unutar BRIKS-a - kako zaobići američki dolar u međunarodnim finansijama.

Prošle nedelje, glavni savetnik Kremlja Jurij Ušakov najavio je da će BRIKS raditi na uspostavljanju nezavisnog sistema plaćanja, zasnovanog na digitalnim valutama.

Ušakov je posebno naglasio "najsavremenije instrumente, kao što su digitalne tehnologije. Glavna stvar je da se uverimo da je to povoljno za vlade, za obične ljude i za preduzeća, kako da bude isplativo i oslobođeno političkih uslovljavanja."

image