Svet

Nije lepo lagati: Nigerija demantuje izveštaj američkog "Blumberga" o studentima u Rusiji

"Blumberg" je preneo da se afričkim studentima preti deportovanjem ako odbiju da se bore u Ukrajini
Nije lepo lagati: Nigerija demantuje izveštaj američkog "Blumberga" o studentima u RusijiGetty © Anadolu / Contributor

Izveštaji da Moskva tera hiljade stranih studenata, uključujući neke iz Nigerije, da se bore zajedno sa ruskim trupama protiv Ukrajine u zamenu za produženje vize, su notorna laž, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nigerije.

"Blumberg" je preneo, bez konkretnih dokaza, pozivajući se na "anonimne evropske zvaničnike koji su upoznati sa tim", da Rusija preti afričkim studentima i mladim radnicima da će im ukinuti vize ako se ne budu borili u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Nigerije saopštilo je da "nije zabeležen nijedan slučaj regrutacije nigerijskih studenata, niti drugih afričkih studenata da se bore" za Rusiju u sukobu u Ukrajini. "Novinski izveštaji su stoga lažni i obmanjujući i treba zanemariti", saopštilo je ministarstvo.

Ambasada Rusije u Abudži zahvalila je vlastima zapadnoafričke države na podršci i podsetila da "sumnjiva američka novinska agencija 'Blumberg'" ima "istoriju širenja antiruskih lažnih vesti".

Više od 30.000 afričkih studenata dolazi na studije u Rusiju svake godine, prema nedavnim podacima koje je objavila ruska agencija za kulturnu podršku i humanitarnu saradnju.

image