Svet

SAD i Ukrajina potpisali desetogodišnji bezbednosni sporazum

Sporazum ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona za uključivanje svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine, kao ni o pitanju finansija
SAD i Ukrajina potpisali desetogodišnji bezbednosni sporazum© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki predsednik Džozef Bajden i Vladimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine, koji, kako navodi Bela kuća, treba da predstavlja "most ka članstvu Ukrajine u NATO-u", prenosi Rojters.

Sporazum koji je potpisan u Italiji gde se održava samit G7, ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona za uključivanje svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine, kao ni o pitanju finansija.

Bajden je nakon potpisivanja potvrdio da američko-ukrajinski sporazum o bezbednosti ne uključuje slanje američkih trupa u Ukrajinu, i dodao da sporazum ima za cilj da dugoročno ojača vojni potencijal Kijeva slanjem oružane pomoći i municije.

Prema sporazumu, SAD ponovo potvrđuju podršku ukrajinskoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u trenutku ponovnog pritiska Rusije na istočnom frontu Ukrajine, prenosi Rojters.

U dokumentu je navedeno da Amerika u narednih 10 godina namerava da obezbedi dugoročnu materijalnu, savetodavnu, obaveštajnu, bezbednosnu, odbrambeno-industrijsku, institucionalnu, obuku, i drugu podršku za razvoj ukrajinskih bezbednosnih i odbrambenih snaga.

"Da bi se osigurala bezbednost Ukrajine, obe strane priznaju da je Ukrajini potrebna značajna vojna sila, snažni kapaciteti i stalna ulaganja u njenu odbrambenu industrijsku bazu koja su u skladu sa standardima Severnoatlantskog saveza", navodi se u tekstu.

Amerika je 16. zemlja koja je potpisala takav sporazum sa Kijevom.

image