Svet

Netanjahu raspušta ratni kabinet

Odluka je doneta nakon što je Beni Ganc podneo ostavku
Netanjahu raspušta ratni kabinet© Sean Gallup/Getty Images

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sinoć je raspustio ratni kabinet, javlja "Tajms ov Izrael", pozivajući se na medije na hebrejskom jeziku.

Predsednik stranke Nacionalno jedinstvo Beni Ganc, jedan od tri člana šestočlanog kabineta, prošle nedelje je podneo ostavku u Netanjahuovom ratnom kabinetu, vodeći sa sobom Gadija Ajzenkota, jednog od tri posmatrača ratne vlade.

Raspuštanje je bilo očekivano, pošto je krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir lobirao da sadašnja ratna vlada bude raspuštena kao i da on bude dodat u forum koji je osnovan 11. oktobra kako bi upravljao vojnom kampanjom protiv Hamasa i Hezbolaha.

Očekuje se da će Netanjahu ključne odluke o ratu donositi tokom malih "ad hok" sastanaka sa malom grupom ministara, uključujući ministra odbrane Joava Galanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera koji su bili u ratnom kabinetu.

Ganc je, naime, i ranije najavio da će njegova stranka napustiti vladu, odnosno ratni kabinet, ako Netanjahu ne usvoji šest ciljeva, koji uključuju oslobođenje talaca, uništenje Hamasa i demilitarizaciju Pojasa Gaze, uspostavljanje alternativne vlasti u palestinskoj enklavi, povratak stanovnika severa Izraela u svoje domove do 1. septembra, promovisanje normalizacije odnosa sa Saudijskom Arabijom, i usvajanje nacrta o standardizovanoj nacionalnoj službi u kojoj svi Izraelci služe zemlji.

image