Svet

Kina ubrzano širi nuklearni arsenal

Među državama koje poseduju oružje za masovno uništenje, dominiraju SAD i Kina
Kina ubrzano širi nuklearni arsenal© Xiao Lu Chu/Getty Images

SAD i Rusija su daleko najveće nuklearne sile, koje poseduju gotovo 90 odsto svetskog nuklearnog oružja, dok je Kina poslednjih meseci širila svoj nuklearni arsenal "brže od bilo koje druge zemlje", navodi se u godišnjem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

U dokumentu se, međutim, navodi da i druge nuklearno naoružane zemlje takođe modernizuju svoje oružje za masovno uništenje i povećavaju broj operativnih nuklearnih bojevih glava koje su im na raspolaganju.

Ali, Kina "povećava svoj nuklearni arsenal brže od bilo koje druge zemlje", kaže Hans M. Kristensen, viši saradnik SIPRI-jevog programa oružja za masovno uništenje.

Nalazi SIPRI-ja, naime, pokazuju da je nuklearni arsenal Pekinga porastao sa 410 na 500 bojevih glava između januara 2023. i januara 2024. godine

U odvojenom izveštaju američkog Ministarstva odbrane prošlog oktobra zaključeno je da je Kina "posedovala više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava od maja 2023. – i bila na putu da premaši prethodne projekcije". 

Pentagon je tada predvideo da će ovaj broj do 2030. godine verovatno premašiti 1.000.

Ali, dok Peking navodno ima 24 nuklearne bojeve glave u visokoj operativnoj pripravnosti, taj broj u slučaju Rusije i SAD iznosi i po više od 1.700.

U izveštaju se zaključuje da bi "Kina potencijalno do kraja decenije mogla da ima najmanje onoliko interkontinentalnih balističkih raketa koliko Rusija ili SAD", iako se očekuje da će njene zalihe nuklearnih bojevih glava i dalje ostati mnogo manja od zaliha bilo koje od ove dve zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da države članice razgovaraju o vađenju više nuklearnih raketa iz skladišta i stavljanju u stanje pripravnosti. On je naveo da su uočene pretnje koje dolaze iz Rusije i Kine, i insistirao na tome da vojni blok koji predvode SAD treba da pošalje jasnu poruku u vezi sa sopstvenim nuklearnim kapacitetima Moskvi i Pekingu. 

image