Svet

Peking poziva na uzdržanost: U nuklearnom ratu nema pobednika

Sve strane treba da zadrže prisebnost i izgrade uravnoteženu, efikasnu i održivu evropsku bezbednosnu arhitekturu kroz dijalog i konsultacije, poručila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova
Peking poziva na uzdržanost: U nuklearnom ratu nema pobednikawww.globallookpress.com © x99/ZUMAPRESS.com

U nuklearnom ratu neće biti pobednika, stoga Kina poziva sve strane da zadrže prisebnost, izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, komentarišući jučerašnju izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, da opasne akcije i izjave Zapada prete sukobom upotrebom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije.

"U januaru 2022. godine, lideri pet država sa nuklearnim oružjem objavili su zajedničku izjavu u kojoj su naveli da se nuklearni rat ne može dobiti i da se ne može započeti", kazala je Mao Ning na brifingu.

Ona je naglasila da je Kina uvek smatrala da sve države koje imaju nuklearno oružje treba da se pridržavaju koncepta zajedničke bezbednosti i da održavaju globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost. 

Prema njenim rečima, u trenutnoj situaciji sve strane moraju zajedno da rade na ublažavanju situacije i smanjenju strateških rizika.

"Pozivamo sve strane da ostanu uzdržane i izgrade uravnoteženu, efikasnu i održivu evropsku bezbednosnu arhitekturu kroz dijalog i konsultacije", zaključila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Prethodno je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana izjavio da NATO ne vidi neposrednu pretnju da će Rusija da upotrebi nuklearno oružje.

"Ne vidimo nikakvu neposrednu pretnju da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje. Istovremeno, izjave ruskih vlasti su same po sebi veoma opasne, jer podrivaju međusobno poverenje", kazao je Džoana u intervjuu za španski list "Pais".

image
VV inauguration
banner