Svet

Bajdenova kampanja izdvaja 50 miliona dolara za blaćenje Trampovog imena

U novom reklamnom spotu se navodi da će američki građani birati između "osuđenog kriminalca koji se bori samo za sebe" i predsednika "koji se bori za vašu porodicu"
Bajdenova kampanja izdvaja 50 miliona dolara za blaćenje Trampovog imenaGetty © Joe Raedle/Getty Images

Kampanja predsednika SAD Džozefa Bajdena izdvojila je 50 miliona dolara za reklamnu kampanju koja će isticati to da je bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp osuđen za krivično delo.

U kratkom spotu pod nazivom "Karakter je važan" se navodi da će građani SAD na predsedničkim izborima u novembru birati između "osuđenog kriminalca koji se bori samo za sebe" i predsednika "koji se bori za vašu porodicu", preneo je Rojters.

Portparol Trampove kampanje Karolajn Livit objavila je na Iksu da su Amerikanci shvatili da su Bajden i demokrate uticale na pravni sistem tako da Tramp bude "lažno osuđen" i da to još jednom dokazuje najnovija reklama u Bajdenovoj kampanji.

Bajden je, ranije ovoga meseca, na prikupljanju sredstava za svoju kampanju u Griniču u Konektikatu, prvi put nazvao Trampa "osuđenim zločincem" i rekao da će predstavljati još veću pretnju ako osvoji još jedan predsednički mandat.

Prema anketi Rojtersa i Ipsosa sprovedenoj neposredno nakon što je Trampu izrečena presuda 30. maja zbog falsifikovanja poslovne dokumentacije da bi prikrio tajnu isplatu porno zvezdi Stormi Danijels, 10 odsto republikanskih glasača reklo da je manje verovatno da će glasati za Trampa u novembru nakon što je osuđen.

Sa druge strane, Trampova kampanja je sakupila 34,8 miliona dolara u malim donacijama svega 24 časa nakon što je bivšem predsedniku presuda izrečena, što je bilo okvirno jednako polovini sredstava koje je Tramp sakupio za ceo prethodni mesec, kada je prvi put nadmašio ukupnu količinu donacija koje je sakupila Bajdenova kampanja.

Porota je osudila Bajdenovog sina Hantera ovoga meseca zbog toga što je lagao o tome da je koristio droge i posedovao nelegalno nabavio oružje, a Hanter Bajden je na taj način postao prvo dete aktuelnog predsednika SAD koje je osuđeno za krivično delo.

Ankete Rojtersa i Ipsosa, navodi britanska agencija, pokazuju da presuda predsednikovom sinu neće uticati na veliku većinu Bajdenovih glasača.

image