Svet

SAD zabranjuju ruski antivirusni softver "Kasperski lab": Rizik po nacionalnu bezbednost

Američke vlasti će od 20. jula zabraniti Amerikancima da sklapaju nove transakcije sa "Kasperski lab-om", a od 29. septembra uvode potpunu zabranu korišćenja proizvoda te kompanije
SAD zabranjuju ruski antivirusni softver "Kasperski lab": Rizik po nacionalnu bezbednostwww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Sjedinjene Države uvešće ograničenja izvoza ruskog antivirusnog softvera "Kasperski lab", saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD.

Lista ograničenja Ministarskog biroa za industriju i bezbednost uključuje "Kasperski lab", "Kasperski grup of kompanis", kao i filijalu "Kasperski labs limited" u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Naime, Ministarstvo trgovine SAD ih je optužilo da sarađuju sa ruskim vojnim i obaveštajnim vlastima i podržavaju ciljeve kibernetičke obaveštajne službe ruske vlade.

Dodaje se da će američke vlasti od 20. jula zabraniti Amerikancima da sklapaju nove transakcije sa "Kasperski lab-om", a od 29. septembra uvode potpunu zabranu korišćenja proizvoda te kompanije.

"Utvrđeno je da obezbeđivanje sajber-bezbednosti i antivirusnog 'Kasperski lab' softvera osobama u Sjedinjenim Državama, uključujući treća lica koja integrišu softver u komercijalni hardver ili softver, predstavlja nerazuman i neprihvatljiv rizik po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država i bezbednost građana", navodi se u dokumentu.

Kako se ističe, privilegovani pristup softvera sistemima računara mogao bi mu omogućiti da ukrade osetljive informacije sa američkih računara, instalira malver ili zadrži kritična ažuriranja.

image