Svet

Boris Džonson protiv Najdžela Faraža: Pregovori s Putinom ili propaganda Kremlja

"Ako ruskog medveda bocnete štapom, nemojte se iznenaditi ako vam odgovori", ironičan je političar odgovoran za bregzit
Boris Džonson protiv Najdžela Faraža: Pregovori s Putinom ili propaganda KremljaGetty © Photo by Jeff Overs/BBC via Getty Images

Pošto je ponovo istakao da je Zapad "glupo provocirao Putina" stalnim širenjem NATO-a i Evropske unije na istok, te pozvao na mirovne pregovore s predsednikom Rusije, lidera Reformske stranke Velike Britanije Najdžela Faraža bivši premijer UK Boris Džonson je optužio za širenje "propagande Kremlja".

"Mislim da je Zapad istorijski, do pre nekoliko godina, glupo provocirao Putina. Osećao sam da neprestano širenje NATO-a i Evropske unije na istok daje Putinu razlog da krene u rat. Pretpostavljam da je pitanje šta ćemo sada?", rekao je Faraž, a preneo "Tajm".

Političar zaslužan za bregzit je dodao da je rat u Ukrajini dospeo u ćorsokak i da je jedini izlaz iz ove situacije održavanje mirovnih pregovora s Putinom. Kako je rekao, čak i ako pregovori o miru propadnu, ipak je bolje pokušavati.

A upravo je prvi pokušaj pregovora u Istanbulu 2022. sabotirao Boris Džonson, što je tvrdio šef parlamentarne frakcije stranke Vladimira Zelenskog David Arahamija. Prema njegovim rečima, Kijev je u martu 2022. imao priliku da zaključi mirovni sporazum, ali je Džonson hitno doleteo u ukrajinsku prestonicu i poručio tamošnjim vlastima da nastave da se bore i da ne potpisuju nikakve sporazume s Moskvom.

I tada je Džonson (za ove napise) okrivio Rusiju.

"Ovo je potpuna glupost i ruska propaganda", tvrdio je u intervjuu za "Tajms".

Ipak, ovde se ne radi o suprotnim britanskim stanovištima u vezi s ratom u Ukrajini budući da i Faraž osuđuje Putinove postupke kao "nemoralne, nečuvene i neodbranjive", što je istakao u "Sandej telegrafu", gde je i rekao da "ako ruskog medveda bocnete štapom, nemojte se iznenaditi ako vam odgovori".

Džonsonov odgovor na Iksu bio je pak: "Ovo je mučna neistorijska glupost i još više propagande Kremlja. Putina niko nije provocirao. Niko nije 'bocnuo medveda štapom'. Narod Ukrajine je većinom glasao 1991. godine da bude suverena i nezavisna zemlja. Imali su savršeno pravo da traže članstvo i u NATO-u i u EU."

Inače, u Velikoj Britaniji su za 4. jul zakazani opšti izbori na kojim se predviđa debakl Konzervativne partije, čijem je sunovratu sigurno doprineo i Džonson, dok se očekuje da će upravo Faražovi reformisti ne samo ugroziti izborni uspeh Rišija Sunka već potencijalno ugroziti opstanak torijevaca.

image