Svet

Asanž pušten iz zatvora: Vlasnik "Vikiliksa" sleteo na Sajpan (VIDEO)

Očekuje se da će aktivista rođen u Australiji postići dogovor sa američkim Ministarstvom pravde
Asanž pušten iz zatvora: Vlasnik "Vikiliksa" sleteo na Sajpan (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

Avion Džulijana Asanža sleteo je na pacifičko ostrvo Sajpan na Severnim Marijanskim ostrvima, gde se očekuje da će biti pušten posle suđenja, pokazuju podaci servisa "Flajtradara".

Asanžovo saslušanje biće održano u sredu na ostrvu Sajpan, najvećem na Severnim Marijanskim ostrvima, koja nisu deo Sjedinjenih Država, već su u vlasništvu Vašingtona.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž pušten je u utorak ujutro iz britanskog zatvora, saopštio je njegov tim. Asanž je proveo pet godina u zatvoru "Belmarš" u Londonu boreći se protiv ekstradicije u SAD, gde je optužen po 18 tačaka za objavljivanje poverljivih informacija.

Prema novopodnesenim sudskim dokumentima, Asanž će uskoro sklopiti sporazum o priznanju krivice kako bi izbegao dalji boravak iza rešetaka.

"Džulijan Asanž je slobodan. Napustio je zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem 'Belmarš' u jutro 24. juna, nakon što je tamo proveo 1.901 dan", naveo je "Vikiliks" na Iksu. "Viši sud u Londonu mu je odobrio kauciju i pušten je na aerodrom 'Stansted' tokom popodneva, gde se ukrcao u avion i otišao iz Velike Britanije".

"Vikiliks" je naveo da je međunarodna kampanja za oslobađanje Asanža stvorila "prostor za dug period pregovora sa američkim ministarstvom pravde, što je dovelo do sporazuma koji još nije formalno finalizovan".

"Dok se vraća u Australiju, zahvaljujemo se svima koji su bili uz nas, borili se za nas i ostali potpuno posvećeni borbi za njegovu slobodu", napisao je "Vikiliks".

Asanž bi trebalo da se pojavi pred sudom u Sajpanu, na Severnim Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji u Pacifiku, u sredu u 9 sati po lokalnom vremenu. "Očekujemo da će se optuženi izjasniti krivim po optužbi... za udruživanje u cilju nezakonitog pribavljanja i širenja poverljivih informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu Sjedinjenih Država", navodi se u pismu Ministarstva odbrane SAD.

Asanž je u međuvremenu sleteo u tajlandsku prestonicu Bangkok, odakle je odleteo za Sajpan, američku teritoriju u Pacifiku.

Njegova supruga je po sletanju u Bankok upozorila u objavi na Iksu da će on uskoro poleteti za Sajpan, ali da neće biti bezbedan dok se ne nađe na australijskom tlu.

"Sajpan je udaljena prekomorska teritorija SAD. On će ući u Sjedinjene Države. Džulijan neće biti bezbedan dok ne sleti u Australiju. Molim vas nastavite da pratite njegov let", upozorila je Stela Asanž.

Ministarstvo je saopštilo da očekuje da se Asanž vrati u svoju matičnu zemlju Australiju nakon postupka.

Pod Asanžovim vođstvom, "Vikiliks" je objavio više tajnih fajlova, uključujući dokumente u vezi sa američkim ratovima u Iraku i Avganistanu, kao i mnoštvo američkih diplomatskih depeša. Organizacija je 2010. objavila video snimak američkog vojnog helikoptera koji napada civile u Bagdadu 2007. nakon što ih je pogrešno identifikovao za pobunjenike.

U strahu od ekstradicije u SAD, Asanž je proveo sedam godina skrivajući se u ambasadi Ekvadora u Londonu. Izbačen je iz prostorija 2019. godine, kada mu je Ekvador ukinuo status azila. Aktivistu je odmah uhapsila britanska policija i potom je proveo pet godina u "Belmaršu" nakon što je proglašen krivim za nepojavljivanje pred sudom.

Asanžov pravni tim, porodica i saradnici su u više navrata opisivali uslove u "Belmaršu" kao "mučenje" i upozoravali da se njegovo zdravlje značajno pogoršalo iza rešetaka.

image