Svet

Asanžov advokat: Džulijanovo zdravlje je narušeno, zatočen je duže od deset godina

SAD će teško pružiti garancije koje traži londonski sud da bi Asanž bio izručen, rekao je branilac osnivača "Vikiliksa"
Asanžov advokat: Džulijanovo zdravlje je narušeno, zatočen je duže od deset godina© Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Sjedinjene Američke Države teško će obezbediti garancije koje je sud u Londonu tražio za Džulijana Asanža, rekao je advokat osnivača "Vikiliksa" Karlos Poveda za "RIA Novosti".

"Još teže će biti da pruže garancije da neće biti smrtne kazne jer to očito zavisi od američkog pravosudnog sistema ako Asanž bude izručen", istakao je Poveda.

Na pitanje o zdravstvenom stanju svog klijenta, branilac je rekao da je Asanžovo zdravlje narušeno njegovim dugim zatočenjem u britanskom zatvoru. 

"On strada, u zatvoru je već više od deset godina, uprkos tome što je bio u utočištu (u ambasadi Ekvadora). On je u najstrože čuvanom zatvoru bez mogućnosti da ima privilegije kakve imaju drugi zatvorenici. To je težak teret za njegovu emocionalnu stabilnost, psihičko i fizičko zdravlje", istakao je Poveda.

Odluku suda u Londonu on je ocenio kao vrlo pozitivnu rekavši da je to veliki udisaj vazduha za svetsko novinarstvo. Osim što je to pravna pobeda, to je pobeda za ceo svetski pokret koji podržava Asanža, dodao je Poveda, naglašavajući da to nije pojedinačno pitanje, već stvar koja se tiče celog novinarstva koje se bori za istinu i ljudska prava.

Viši sud u Londonu odlučio je danas da osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja SAD, kao i da američke vlasti imaju tri nedelje da dostave odgovor pre nego što sudije donesu odluku o žalbi osnivača "Vikiliksa" na izručenje u SAD. Londonski sud, između ostalog, traži od SAD da daju garancije da Asanžu neće biti izrečena smrtna kazna, kao i da će mu biti omogućena sloboda govora. 

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner