Svet

Mala pobeda za Asanža na londonskom sudu: Moći će da nastavi sa borbom protiv izručenja SAD

Viši sud u Londonu zakazao je Asanžu sledeće ročište za 20. maj, pod uslovom da strane podnesu potrebnu dokumentaciju
Mala pobeda za Asanža na londonskom sudu: Moći će da nastavi sa borbom protiv izručenja SADGetty © Jack Taylor/Getty Images

Visoki sud u Londonu odlučio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja SAD.

U odluci suda navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju "zadovoljavajuće garancije", piše "Gardijan".

Kako se navodi, da je sud odlučio drugačije, Asanž bi u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe, koje se odnose na objavljivanje hiljada poverljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtev za izručenje nezakonit.

Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima argumente i da bi trebalo da mu se da prilika da ih iznese na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za maj.

Asanžova supruga poziva SAD da povuku optužbe protiv njenog muža

Supruga osnivača "Vikiliksa" Stela Asanž pozvala je Vašington da odustane od gonjenja Džulijana, umesto pružanja "garancija" koje londonski sud traži.

"Sada je britanski sud pozvao SAD da daju garancije. Bajdenova administracija ne treba ništa da garantuje, već da zatvori svoj sramni slučaj, koji nikada nije trebalo da bude otvoren. Džulijan nije trebalo da provede nijedan dan u pritvoru", rekla je Stela Asanž, tokom govora nakon odluke londonskog suda.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

image