Svet

Danas konačna odluka o izručenju Asanža: Kakva će biti sudbina osnivača "Vikiliksa"

Krajem februara u Londonu su završena saslušanja na kojima je razmatrana Asanžova žalba na odluku britanskih vlasti da ga izruče SAD
Danas konačna odluka o izručenju Asanža: Kakva će biti sudbina osnivača "Vikiliksa"© Dan Kitwood/Getty Images

Visoki sud pravde u Londonu danas će doneti konačnu odluku u slučaju osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, koji pokušava da ospori ekstradiciju Sjedinjenim Državama.

Prethodno je njegova supruga Stela Asanž saopštila na Iksu da će odluka biti doneta 26. marta.

Ona je dodala da je Asanžov život u opasnosti, uz tvrdnje da je pravosudni sistem korišćen kao oružje "protiv onih koji govore istinu".

Naime, krajem februara u Londonu su završena saslušanja na kojima je razmatrana Asanžova žalba na odluku britanskih vlasti da ga izruče SAD.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Supruga osnivača "Vikiliksa" je ranije više puta rekla da će izručenje Sjedinjenim Državama dovesti do njegove smrti.

Novinar se od 2019. nalazi u zatvoru "Belmarš" sa maksimalnim obezbeđenjem, a u oktobru 2021. doživeo je moždani udar.

image